Tradycyjny sernik na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • masło zimne

    50 g
  • cukier puder

    80 g

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    1 kg
  • jajko

    6 szt
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • kasza manna

    1 łyżka
  • budyń śmietankowy

    2 łyzki
  • cukier puder

    150 g
  • sól

    1 szczypta

Do posmarowania

  • mleko

    2 łyżka
  • żółtko jajek

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folia spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno. Ponakłuwać widelcem i piec około 10 minut. Ciasto wystudzić.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem.
Śmietanę połączyć z kaszą i budyniem, dodać do sera.
Białka posolić i ubić na pianę.
Wszystko wymieszać i przelać na podpieczony spód.

Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować wierzch sernika.

Piec w 175 stopniach około 1 godziny.

Piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki ale nie wyjmować jeszcze przez około 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 08.01.2015 22:40
takie ciasta bardzo lubię
Ola1young 08.01.2015 17:19
tez taki robimy i lubimy
jasiek 08.01.2015 12:28
smaczny taki spód

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat