Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny sernik na kruchym spodzie
Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folia spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno. Ponakłuwać widelcem i piec około 10 minut. Ciasto wystudzić.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem.
Śmietanę połączyć z kaszą i budyniem, dodać do sera.
Białka posolić i ubić na pianę.
Wszystko wymieszać i przelać na podpieczony spód.
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować wierzch sernika.
Piec w 175 stopniach około 1 godziny.
Piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki ale nie wyjmować jeszcze przez około 30 minut.