Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 g
jajko 1 szt
masło zimne 50 g
cukier puder 80 g

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
jajko 6 szt
śmietana kremówka 200 ml
kasza manna 1 łyżka
budyń śmietankowy 2 łyzki
cukier puder 150 g
sól 1 szczypta

Do posmarowania

mleko 2 łyżka
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny sernik na kruchym spodzie

Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folia spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno. Ponakłuwać widelcem i piec około 10 minut. Ciasto wystudzić.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem.
Śmietanę połączyć z kaszą i budyniem, dodać do sera.
Białka posolić i ubić na pianę.
Wszystko wymieszać i przelać na podpieczony spód.

Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować wierzch sernika.

Piec w 175 stopniach około 1 godziny.

Piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki ale nie wyjmować jeszcze przez około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 08.01.2015 22:40
takie ciasta bardzo lubię
Ola1young 08.01.2015 17:19
tez taki robimy i lubimy
jasiek 08.01.2015 12:28
smaczny taki spód

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak