Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
2 kilogramy -
kapusta biała
1 kilogram -
łopatka wieprzowa
0,5 kilograma -
wołowina
0,5 kilograma -
kiełbasa
0,3 kilograma -
boczek wędzony
0,3 kilograma -
śliwki suszone
15 sztuk -
cebula
2 sztuki -
grzyby suszone
2 garści -
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami
Kroki postępowania



Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy razem z mięsem na patelni, lekko posolone. Podsmażone dodajemy do kapusty.


Namoczone krótko suszone grzyby kroimy w paseczki, tak jak śliwki i dodajemy do bigosu. Dodajemy przyprawę do bigosu, sól oraz pieprz i gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Komentarze (4)