Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami

Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    2 kilogramy
  • kapusta biała

    1 kilogram
  • łopatka wieprzowa

    0,5 kilograma
  • wołowina

    0,5 kilograma
  • kiełbasa

    0,3 kilograma
  • boczek wędzony

    0,3 kilograma
  • śliwki suszone

    15 sztuk
  • cebula

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    2 garści
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami foto
Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do garnka. Białą kapustę drobno szatkujemy i mieszamy z kiszoną. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy.
Krok 2 - Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami foto
Mięso z łopatki i wołowinę kroimy w kawałki mniej więcej równej wielkości.
Krok 3 - Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami foto

Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy razem z mięsem na patelni, lekko posolone. Podsmażone dodajemy do kapusty.

Krok 4 - Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami foto
Podobnie, w plasterki kroimy kiełbasę, a boczek w kostkę. Podsmażamy na rumiano i dodajemy do bigosu.
Krok 5 - Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami foto

Namoczone krótko suszone grzyby kroimy w paseczki, tak jak śliwki i dodajemy do bigosu. Dodajemy przyprawę do bigosu, sól oraz pieprz i gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Motorek 26.11.2014 13:06
fajny przepis
Kejti 20.11.2014 18:29
Świetny bigos :-)
ice cubes 19.11.2014 14:27
z chęcią by się zjadło :)
IwonaDD 19.11.2014 13:04
pyszny bigos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat