Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    kilka liści
  • ryż

    1 szkl
  • mięso mielone

    25 dag
  • sól

  • pieprz

  • grzyby leśne

    20 dag
  • cebula

    1 mała
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    4 łyżki
  • bulion

    0,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście kapusty gotujemy na pół twardo. Ryż gotujemy z odrobiną soli do miękkości. Mięso mielone smażymy na rumiano. Mieszamy ryż z mięsem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy porcje farszu na liść i zwijamy gołąbki, układamy w brytfannie i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. Na patelnię wrzucamy masło, pokrojoną cebulkę, podsmażamy, dodajemy oczyszczone grzyby, smażymy razem. Przekładamy do rondelka, zalewamy 0,5 l wody i gotujemy ok 1 godz. Doprawiamy, dodajemy śmietankę i zaciągamy mąką rozrobiona z wodą. Polewamy gołąbki sosem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

05.10.2015 23:03
uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat