Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami
1. Przygotowujemy rozczyn: do wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Zostawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, a następnie wyrośnięte drożdże, zagniatamy ciasto dodając oliwę. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto formujemy i przekładamy do posypanej mąką blachy. Nakłuwamy widelcem.
4. Przecier łączymy z przyprawami (solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi) i rozsmarowujemy na cieście.
5. Następnie układamy kawałki szynki, pokrojone w cienkie talarki pieczarki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Po tym czasie posypujemy pizzę startym serem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.