Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tortillowa lazania

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tortilla 5
szpinak świeży op
sos pomidorowy
cebula dużo
ser podlaski tarty
czosnek
masło

Przepis i sposób przygotowania na: tortillowa lazania

Na odrobinie oliwy podsmażam cebulę, jak trochę zmięknie dodaję starty czosnek i łyżkę masła, czekam aż wszystko się zeszkli i dodaje szpinak. Najlepiej świeży bo nie równa się smakiem z mrożonym, ale od biedy tez może być przecież też jest dobry, pod warunkiem, że są to liście a nie taka drobna papka. Podsmażam aż szpinak się usmaży. Czekam aż wszystko wystygnie.

Biorę naczynie żaroodporne wielkości tortilli, lub tortillę podcinam trochę do rozmiarów naczynia jakie mam.
Dno naczynia smaruję odrobiną oliwy, kładę pierwszą tortillę i smaruję ją sosem pomidorowym. (W lidlu są takie pyszne, zależy jaki kto lubi ale jak jest taki z bakłażanem albo jakimś serem, ja mam zawsze słoik w domu, można też zrobić samemu swój ulubiony) i na to układam warstwę szpinaku i posypuję odrobiną startego sera, kładę drugą tortillę, na to znowu sos i tarty ser, potem tortilla i sos i szpinak i ser i tak na zmianę.

[Jak wyszło dużo szpinaku to można wszystkie warstwy zrobić takie same, to nawet lepiej jak jest na bogato, ale szpinak się kurczy straszliwie i nawet z największych porcji wychodzi mało, więc można to robić na zmianę, wtedy na sosie może być więcej sera np]

ostatnią tortillę smaruje sosem i posypuję serem i wszystko zapiekam, wszystkie składniki są zrobione więc musi być tylko rumiane i gorące.

Jak ktoś się boi dużej ilości sera to można go dodawać tylko na warstwie s sosem pomidorowym, albo dopiero na samej górze.
Dobrze smakuje również jak do szpinaku dodamy Philadelphi naturalnej, wtedy można pominąć ser żółty.

Można zjeść więcej tak poprostu lub np mniejszą porcję z dużą ilością sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.05.2015 16:52
fajny pomysł
ewaa 26.04.2015 15:56
świetny pomysł :)
msmors 15.02.2013 14:11
fajny przepis
Aleksandraa 25.01.2013 11:58
super
jozefinach 24.01.2013 21:33
Danie wygląda bardzo smakowicie.
Sisterskitchen 24.01.2013 20:26
świetne danie
Adamorek 24.01.2013 19:56
doskonały pomysł, inny kształt
treonina 24.01.2013 18:49
świetna!
Alex_M 24.01.2013 18:39
ciekawe
V_kuchareczka 24.01.2013 18:35
Rewelacja
agnieszka214 24.01.2013 18:32
pyszny pomysł
ewka1978 24.01.2013 18:26
fajny pomysł
eMMe 24.01.2013 18:16
super:) muszę koniecznie wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak