Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
2 sztuki -
śmietana 18 proc
50 g -
fasola szparagowa
garść -
pomidory
2 sztuki -
grzyby suszone
20 g -
mozarella
1 kulka -
czosnek
2 ząbki -
zioła włoskie
1 łyżeczka -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
ziemniaki młode
-
oliwki zielone
2 łyżki -
cebula
1/2 pęczka -
szczypiorek
1/2 pęczka -
ser gouda
50 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Młode ziemniaczki obedrzeć z delikatnej skórki umyć zetrzeć na tarcej jarzynowej o grubych okach,wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem wbić jajka wycisnąć 2 ząbki czosnku doprawić przyprawą do ziemniaków solą oraz szczyptą mielonego pieprzu i wymieszać.
Masę ziemniaczaną przełożyc do formy na tartę lub do naczynia żaroodpornego natłuszczonego wcześniej masłem lub oliwą i zapiekać około 20 minut.
Warzywa z grzybami ułożyć na podpieczony placek ułożyć zielone oliwki i ser na wierzchu posypać włoskimi ziołami i wstawić do piekarnika zmniejszyć temp do 180* i zapiekać wszsytko razem jeszcze 40 minut.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)