Tortilla z indykiem, warzywami i mango

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Domowy fast food w całkiem nowej odsłonie. Delikatny, dobrze przyprawiony filet z indyka, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z ulicznych budek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • placki do tortilli

    6 sztuk
  • filet z indyka

    500 gramów
  • mango

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • liście szpinaku

    2 garście
  • liście sałaty

    1 garść
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Sos:

  • gęsty jogurt naturalny

    150 gramów
  • majonez

    1 łyżka
  • ketchup

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Filet z indyka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Następnie oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć na rozgrzaną, suchą. grillową patelnie i smażyć około 3-4 minut z każdej strony.


2. Mango obrać ze skóry, pokroić w paski, a cebulę pokroić w piórka. Czerwoną paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w paski. Szpinak i sałatę poszarpać rękoma, przełożyć do miski, dodać paprykę i cebulę. Oprószyć przyprawą do sałatek i dipów, całość dokładnie wymieszać.


3. Sos:
Jogurt naturalny, majonez, ketchup przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i całość dokładnie wymieszać.


4. Tortillę lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Na każdym placku tortilli ułożyć jedną garść warzyw, kilka kawałków mango, filet z indyka, polać sosem i zwinąć w rożek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat