Tortilla pszenno-kukurydziana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mąka kukurydziana

    1,5 szklanki
  • woda letnia

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną, kukurydzianą i sól.
Krok 2 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
2. Do suchych składników dolewamy letnią wodę i oliwę.
Krok 3 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
3. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy dokładnie przez kilka minut.
Krok 4 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
4. Dzielimy je na sześć równych części i formujemy z nich kule. Przykrywamy ściereczką na co najmniej pół godziny.
Krok 5 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
5. Po tym czasie wałkujemy je na cienkie, okrągłe placki i smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony.
Krok 6 - Tortilla pszenno-kukurydziana foto
6. Usmażone są gotowe do spożycia.

Smacznego !!!
fotoviderek
Niewykorzystane od razu placki tortilli możemy zawinąć w folię i przechowywać w lodówce do trzech dni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 15.07.2014 08:55
super placki
adelajda 22.06.2014 11:35
Wyszły super :) zabieram przepis :)
caralajna 21.06.2014 16:34
wyszły idealnie
ben-ka 15.06.2014 10:43
Niezła produkcja:)
Krystyna32 14.06.2014 12:18
świetne placki
Gracer 14.06.2014 12:04
super przepis
Bernadeta1 14.06.2014 12:04
super przepis na placki tortilli
Monika-twin 14.06.2014 10:28
fajne te placki i fajne fotki.
Renata9 14.06.2014 10:10
bardzo smaczna, na pewno wykorzystam przepis
Agnieszka-87-25 14.06.2014 08:13
świetne są

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat