Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Tortilla nadziewana mięsem mielonym i dodatkami

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone
wieprzowo-wołowe około 100 g
Sklep Prymat
cebula
1/2
papryka żółta
1/4
Sól ziołowa jodowana Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
tortilla
2 szt. pszenne
olej do smażenia
około 2 łyżki
woda przegotowana
koncentrat pomidorowy
2 czubate łyżeczki
sałata rzymska
mini 3-4 liście
ser żółty
u mnie Edamski

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla nadziewana mięsem mielonym i dodatkami

Obraną i drobno pokrojoną cebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając.

Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło.

Na jedną tortillę, która będzie stanowić spód, wykładamy porwane liście sałaty rzymskiej. Następnie ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki (na całej powierzchni). Po czy wykładamy nasz mięsny farsz (bez płynnej części, jeśli taka nam zostanie na patelni). Całość obficie posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy drugą tortillę.

Tak przygotowaną tortillę wkładamy do mikrofalówki (lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Zostawiamy, aż ser się stopi i połączy całość.

Następnie kroimy nadziewaną tortillę w trójkąty (jak pizzę) i podajemy ciepłą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.07.2017 21:22
Taka tortelle bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak