Tortilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    2 szkl
  • gorąca woda

    160 ml
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • sos

  • jogurt

    ok 3/4 szkl gęstego
  • majonez

    ok3 łyżki pełne
  • ketchup

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • Nadzienie:

  • filet z kurczaka

    3 duże szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • pomidor

    2 średnie
  • cebula

    1 szt
  • ogórki konserwowe

    5 szt
  • kapusta pekińska

    1 szt mała
  • przyprawa do gyrosa

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę razem ze solą wymieszać w miseczce a następnie zalać gorącą wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto zagnieść rękoma i odłożyć na ok 20 min. Przykryć folią albo ściereczką. Ciasto podzielić na potrzebną nam ilość placków(7-9). Zrobić z ciasta kulki rozpłaszczyć ręką i rozwałkować na cienkie placki. Usmażyć na suchej patelni po ok pół minuty z jednej strony. Placek podczas smażenia się skurczy. Przesuszony będzie się łamał.
Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z przyprawą do gyrosa. Kapustę szatkujemy, pozostałe składniki kroimy i mieszamy z przestudzonym mięsem. Składniki sosu łączymy i doprawiamy do smaku. Na patelni podgrzewamy placki nakładamy sałatkę i polewamy sosem. Placki zwijamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat