Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
salami 8 plastrów
ser żółty 150 gram
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
jajko 6 szt
mleko 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
chili
szczypiorek
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla

1. Ziemniaki obieramy i obgotowujemy przez około 15 minut. Następnie kroimy je w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy je z patelni i odcedzamy na sitku.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a paprykę w paski i razem z plasterkami salami smażymy na patelni, na której były ziemniaki.
3. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy je razem z 3 łyżkami mleka. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i posiekanym szczypiorkiem. Ziemniaki zalewamy masą jajeczną, dodajemy cebulę, salami (chorizo), paprykę oraz starty ser żółty i wszystko delikatnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy masę jajeczno-ziemniaczaną. Smażymy na małym ogniu aż spód się zetnie i zarumieni. Gdy wierzch będzie już trochę ścięty przykrywamy patelnię talerzem, odwracamy ją do góry dnem i wykładamy tortillę na talerz, a następnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię i podsmażamy. Na wierzch możemy posypać trochę startego sera żółtego i szczypiorku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 26.03.2017 15:26
pyszne jedzonko :)
MałaMi89 24.03.2017 23:59
Danie wygląda bardzo smacznie!
ilka01 24.03.2017 21:19
pyszności :)
Wacław 24.03.2017 16:49
na sam widok ślinka leci :-)
Pani Domu 24.03.2017 13:35
wygląda pysznie
anka1988 24.03.2017 12:50
tortilla z patelni, pierwszy raz widzę, fajny pomysł. Pyszny sycący obiad albo ciepła kolacja.
Bożena Matuszczyk 24.03.2017 10:12
Smakowita i kusząca;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak