Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortija ziemniaczana

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 10 sztuk
cebula biała 1 sztuka
jaja 5 sztuk
czosnek 2 ząbki
oregano do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tortija ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Kroimy naćwiartki a następnie na plasterki. Takie ziemniaki smażymy na patelni by były miękkie ale nie za bardzo by podczas pieczenia się nie rozeszły. Na drugiej patelni zeszklic cebulę i czosnek. Całość razem wymieszac dodać zioła i przyprawy. Wszystko jeszcze chwilkę poddusić.
Krok 1 - Tortija ziemniaczana foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić z nich pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać zółtka i delikatnie wymieszac. Do takich jajek dodać podsmażone ziemniaki wszytsko delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Tortija ziemniaczana foto
3
Tak powstałą masę przełożyć do posmarowanej olejem formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika na około 15 min. Gdy tortija będzie gotowa powstanie na jej wierzchu lekko brązowy "korzuch". Całość podawać na ciepło. Ja jeszcze czasem na wierzchu układam plastry sera. (na fotografii połowa z serem żółtym połówa bez) Taką tortije można podać zarówno osobno jak i jako składnik obiadu.
Krok 3 - Tortija ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafcio 08.03.2014 23:41
danie do wypróbowania
Klausia 04.03.2014 11:30
bardzo ciekawe danie :)
Angelika10 12.12.2013 22:07
bardzo smaczne
norweska20 06.12.2013 19:07
smaczne danie
Kasia35 23.11.2013 07:52
proste i pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak