Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortellini w sosie serowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortellini 400 g (z mięsem)
śmietana 12% 200 g
sól i pieprz
olej
ser pleśniowy typu gorgonzola 100 g
tłuszcz do formy
parmezan 50 g
pomidorki koktajlowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tortellini w sosie serowym

Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem.
Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony ser pleśniowy, mieszałem, aż ser się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym.
Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki.
Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.
Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła się złocistobrązowa skorupka.
Gotowe danie podałem gorące.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 12.12.2014 23:51
Pyszne! Pięknie wygląda ;)
norweska20 12.12.2014 23:11
pisze się na takie zestawienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak