Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort żółwik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4
cukier 140 g
mąka 140 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
krem orzechowy 1 mały słoik nutella
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

MUS CZEKOLADOWY

jajko 2
cukier 50 g
serek mascarpone 250 g
czekolada gorzka 200 g

DO DEKORACJI

groszki czekoladowe
brzoskwinie w puszce

Przepis i sposób przygotowania na: Tort żółwik

Biszkopt-Ubij jajka z cukrem z 3 łyżkami ciepłej wody.Dodaj mąkę i proszek.1/4 ciasta wlej do wysmarowanej tortownicy.Pozostałe ciasto przełóż do prostokątnej formy.Piecz 10 min w 180 stopniach.wystudź.Prostokątny biszkopt posmaruj nutellą. i zwiń jak roladę.Owiń ciasto folia i włoż do lodówki na 30 min.
MUS CZEKOLADOWY-Utrzyj do białości żółtka z cukrem,dodaj serek,rozpuszczona czekoladę,na koniec piane ubitą z białek.
Małą miskę wyłóż folią spożywczą.Roladę wyjmij z lodówki ,usuń folię i pokrój ciasto na centymetrowe plastry.Wyłóż nimi miskę.Następnie przełóż do niej mus czekoladowy,z dodatkiem osączonych brzoskwiń pokrojonych w plasterki.Przykryj go okrągłym biszkoptem.Owiń folią i wstaw na 4 do lodówki.Po tym czasie zdejmij folię,postaw miskę na talerzu do góry dnem,zdejmij miske.Udekoruj żółwika drażetkami.jak kto woli.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak