Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy

Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    10 szt
  • mąka pszenna

    8 łyżka typ 500
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżka
  • cukier

    3/4 szk

MASA

  • śmietana kremówka

    1,5 l
  • serek mascarpone

    400 g
  • cukier waniliowy

    4 łyżka
  • cukier

    4 łyżka

DODATKOWO

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • dżem porzeczkowy

    2 słoik ( po 350 ml ) czarna porze
  • winogrona czerwone

    300 g
  • kiwi

    2 szt
  • róże do dekoracji

    8 szt
  • czekolada gorzka

    50 g
  • dekoracja

    13 listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto

Dekoracje z ciasta parzonego przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Przepis znajdziecie tutaj : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/282890/roze-z-parzonego-ciasta.html

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku ( jeśli będziecie szybko mieszać białka mogą opaść ).
Krok 2 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto
Następnie za pomocą trzepaczki wmieszać delikatnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia ale dodawać porcjami.
Krok 3 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto
Gdy masa jest połączona przełożyć ją do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na 3 placki.
Krok 5 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto
MASA :
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i potem zmniejszyć obroty i dodawać serek mascarpone.
Mieszać aż się połączy ze śmietaną ale uważać aby śmietany nie przebić bo może nam się zrobić masło.

Owoce umyć i pokroić.
Kiwi w plasterki a winogrona na połówki a brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Krok 6 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek położyć na tacce lub innej podstawce.
Nasączyć go sokiem z brzoskwiń ( można lekko rozcieńczyć ).
Krok 7 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto
Posmarować placek dżemem a następnie
Krok 8 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto
posmarować porcją masy śmietanowej.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć porcję śmietany.
Krok 9 - Tort ze śmietaną i mascarpone Zewy foto
Na wyrównaną śmietanę wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zakryć ostatnim już plackiem i nasączyć go.
Tort posmarować śmietaną, wyrównać boki i górę tortu za pomocą ząbkowanej łopatki.
Na dole dookoła tort obłożyć na przemian kiwi i winogronami dociskając lekko aby się przykleiły do tortu.
Następnie za pomocą dekoratora do ciast udekorować wierzch tortu, dodać ozdoby z ciasta parzonego i zrobić napis z roztopionej czekolady.
Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny aby się związał.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Mniam 05.05.2015 11:04
Takie torty lubię najbardziej, lekkie i z owocami. Wygląda pięknie :)
Hrabina w kuchni 04.05.2015 21:39
Śliczny i apetyczny wypiek.
Dawid97 04.05.2015 21:37
pyszny tort :)
ZEWA 04.05.2015 20:57
Dziękuję :)
Internetowa Kuchnia 04.05.2015 20:28
Przesliczny torcik
jagoda5913 04.05.2015 19:48
Piękny...:-)
endzi 04.05.2015 19:37
Śliczny torcik i na pewno bardzo smaczny!
mirosława4 04.05.2015 18:56
wygląda smakowicie a dekoracja ładna i dosyć szybka w wykonaniu chodzi o ciasto , następnym razem jak będę piekła tort to muszę spróbować zrobić
marenka 04.05.2015 18:33
Pięknie wygląda;-)
ZEWA 04.05.2015 18:25
Bardzo dziękuję. Tort smakował a dowodem na to jest kolejne zamówienie na sobotę od tej samej Pani dla drugiego syna. Mam nadzieję, że też będzie smakował :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat