Przepis i sposób przygotowania na: TORT Z OWOCAMI I MASCARPONE
Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żóltka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do tortownicy o śrdenicy 25 cm, pieczemy ok 20 minut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem ztym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy .
masa:
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Każdy spód nasączamy syropem z wódką.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki za pomocą kremów przyrządzonych wg instrukcji na opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami .