Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z masą toffi i brzoskwiniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 6 szt
mąka pszenna 14 łyżek
mąka ziemniaczana 14 łyżek
cukier 24 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
wódka cytrynowa 100 ml

Masa toffi

masło 1 kostka
masa krówkowa 1 puszka
żółtko jajek 2 szt

Frużelina brzoskwiniowa

brzoskwinie w puszce 1 szt
galaretka 1 szt
budyń waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą toffi i brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Białka jaj oddzielone od żółtek ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier wymieszany z cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Tort z masą toffi i brzoskwiniami foto
2
Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy wlewamy przygotowane ciasto biszkoptowe, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy ciasto z pieca i studzimy . Po przestudzeniu przekrawamy na cztery blaty i skrapiamy wódką cytrynową.
Krok 2 - Tort z masą toffi i brzoskwiniami foto
3
Brzoskwinie wyciągamy z puszki i kroimy w kostkę , a do zalewy dolewamy wodę tak aby mieć dwie szklanki soku. Połowę soku wlewamy do garnka i zagotowujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę ( ja użyłam ananasowej ale można użyć cytrynowej lub brzoskwiniowej) Resztę soku mieszamy z proszkiem budyniowym który wlewamy na gotującą galaretkę. Do powstałej masy dodajemy pokrojone owoce.
Krok 3 - Tort z masą toffi i brzoskwiniami foto
4
Masło ucieramy na puszysty krem a następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce masy krówkowej , a potem po jednym żółtku.
Krok 4 - Tort z masą toffi i brzoskwiniami foto
5
Na talerzu układamy pierwszy blat skropiony wódką cytrynową i smarujemy o połową masy brzoskwiniowej, przykrywamy drugim blatem.
Krok 5 - Tort z masą toffi i brzoskwiniami foto
6
Na drugim blacie układamy połowę masy o smaku toffi i nakładamy kolejny blat na którym rozsmarowujemy resztę masy z brzoskwiniami. Kładziemy ostatni blat i rozsmarowujemy na nim oraz bokach resztę masy toffi. Wierzch dekorujemy według własnego uznania.
Krok 6 - Tort z masą toffi i brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 10.03.2015 21:26
Bardzo fajne ciasto.
Ada-Gaba 10.03.2015 20:38
wspaniały torcik
tytka 10.03.2015 19:12
ciekawe połączenie
usmiech 10.03.2015 10:15
dobry przepis
Barbara777 10.03.2015 10:14
piękny torcik, smakowicie wygląda
Wacław 10.03.2015 09:45
bardzo apetyczny twój tort :-)
Edith85 10.03.2015 09:44
brzoskwinie, toffi, ach.....
engie23 10.03.2015 08:29
na pewno bardzo smaczny
IZABELA29 10.03.2015 08:21
apetycznie wyglada
Krystyna32 10.03.2015 08:13
wygląda pysznie
zabcia117 10.03.2015 07:54
Świetny przepis!
olkaaa 10.03.2015 07:32
lubię takie
AgaS10 10.03.2015 07:08
Śliczny ten tort:)
Krzysztof15 10.03.2015 06:40
wyglada apetycznie
Maridka19 10.03.2015 01:59
Pysznie wygląda :)
as28 09.03.2015 22:46
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak