Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z masą kajmakową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
jaja 6 szt
ocet 1łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 100 g
cukier puder 0,5 szkl
serek mascarpone 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą kajmakową

Jaja oddzielić. Do żółtek dodać łyżkę octu oraz proszek do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając wolno cukier puder. Do ubitych białek dodać żółtka. Delikatnie wymieszać. Kolejno dodawać przesianą mąkę. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Ser maskarpone rozbić mikserem, następnie dodać masę kajmakową. W osobnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Kremówkę delikatnie przełożyć do masy. Biszkopta przekroić na pół. Połowę masy dać do środka. Resztą wysmarować wierzch tortu. Tort obsypać zmielonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 03.04.2013 23:51
dość apetyczny
miroslawa 14.02.2013 05:26
cudny i smaczny
caffee_tea 13.02.2013 23:32
pyszne
manaika 13.02.2013 21:44
pycha
Agnieszka_B 13.02.2013 21:38
Pysznie się zapowiada, a ja uwielbiam słodkości :D
Ewelina47 13.02.2013 21:37
ale pyszotka
SylwiaMagdaSabin 13.02.2013 21:34
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak