Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z masą chałwową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
masa
cukier puder 4 łyżki
chałwa 20 dag
spirytus 2 łyżki
masło 20 dag
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą chałwową

Kroki postępowania

1
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na gęsty i jasny krem. Następnie dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy /z natłuszczonym dnem/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30-35 min. Studzimy.
Krok 1 - Tort z masą chałwową foto
2
Przygotowujemy masę: miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Ciągle mieszając porcjami dodajemy pokruszoną chałwę a na końcu spirytus. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy kapsle. Pierwszy kapsel smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim kapslem i znów smarujemy dżemem i połową pozostałej masy. Przykrywamy trzecim kapslem i wierzch i boki smarujemy pozostałą masą. Tort wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Tort z masą chałwową foto
3
Tort przed podaniem dekorujemy małymi bezikami lub według własnego pomysłu.
Krok 3 - Tort z masą chałwową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 30.03.2013 15:51
na pewno pyszny!
owca441 27.03.2013 18:41
pyszna masa
Agnieszka-87-25 27.03.2013 08:04
masa świetna spróbuję go kiedyś zrobić
misia53 27.03.2013 00:27
musi mieć świetny smak
marcia7 26.03.2013 23:56
bardzo ciekawa ta masa
Adamorek 26.03.2013 23:44
zrobię na święta
Sisterskitchen 26.03.2013 22:15
fajna masa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak