Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z malinami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 8 szt
cukier kryształ 8 łyżek
mąka pszenna 8 łyżek

Biszkopt ciemny

jajko 3 szt
cukier kryształ 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 1 łyżka

Krem

jajko 3 szt
margaryna 2 kostki
masło 1 kostka
cukier kryształ 12 łyżek
spirytus do smaku

Polewa na tort

czekolada gorzka 1 tabliczka
masło 1 łyżka
woda zimna 5 łyżek

Pozostałe składniki

wiórki kokosowe 10 dag
maliny świeże
borówki
marmolada 300 g

Porada

Biszkopty można nasączyć również spirytusem, ja pominęłam ten etap, gdyż tort piekłam również z myślą o dzieciach. Średnica tortownicy to 25cm. Boki tortu zamiast kokosem można obsypać pokruszonymi biszkoptami.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z malinami

1. Upiec biszkopt jasny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły wyjąć z blaszki. Zimny przekroić na połowę.
2. Upiec biszkopt ciemny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Na koniec dodać kakao, wymieszać. Masė wylać do okragłej blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód). Piec ok 25 min w temp 180 st C.
3. Krem: całe jajka ubić z cukrem (około 5 min), kolejno ubijać na ciepło nad parą (około 5 min), po czym znów na zimno kilka minut. Margarynę wraz z masłem utrzeć, po czym dodawać po łyżce ubitych jaj, cały czas ucierając. Na koniec dodawać stopniowo spirytus, nie przerywając ucierania. Z kremu odłożyć 8 łyżek, a pozostały podzielić na połowę.
4. Przełożenie ciasta: Spód jasnego biszkopta posmarować marmoladą, a następnie połową kremu, ułożyć maliny, przykryć ciemnym biszkoptem i wyłożyć pozostały krem. Ułożyć wierzch jasnego biszkoptu.
5. Wokół ciemnego biszkopta ułożyć maliny.
6. Boki tortu posmarować kremem (z odłożonych 8 łyżek – pozostawić trochę na dekorację). Boki za pomocą noża udekorować wiórkami kokosowymi.
7. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnuszka, dodać masło, lekko roztopić i dodawać stopniowo wodę, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Roztopioną czekoladę, wylać na wierzch tortu, rozsmarować szerokim nożem.
8. Z pozostałego kemu wykonać dekorację na torcie: u mnie różyczki wykonane za pomocą szprycy . Przyozdobić borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 12.11.2015 01:11
Wspaniale udekorowany :) Ciekawe smaki :)
anka1988 12.09.2015 20:50
dziękuję, gościom bardzo smakował :)
patryska76 03.09.2015 23:10
pyszny torcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak