Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kit kat
500 ml śmietany kremówki 36%
1 opak. cukier wanil
Ubijam zimną śmietankę z kilkoma cukrem
na masę:2
500 ml śmietany kremówki 36%
250 ml serka mascarpone
3-4 łyżki cukru waniliowego
200g truskawek
Ubijam zimną śmietankę z kilkoma łyżkami cukru ,partiami dodaje serek mascarpone tak aby połaczył się z bitą śmietaną.Na koniec dodaje zmiksowane truskawki.
Dodatkowo: nutella,jagody,truskawki ,ok 24 batonow kit kat
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąk I proszek wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię to lyzka )
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Biszkopt przekroic na 3 czesci.Pierwsza czesc posmarowac zblenderowanymi truskawkami(cienka warstwa),nast masa z bitej smietany(masa 1),biszkopt,nutella,masa z serka mascarpone I truskawek,biszkopt.Boki posmarowac bita smietana,gore masa z serka mascarpone.Ozdabiamy wedle gustu,truskawki mozna zastapic innymi owoacami.
Smacznego.