Przepis i sposób przygotowania na: Tort z brzoskwiniami i galaretką
Kroki postępowania
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Upiec biszkopt na dużej blaszce w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka (ok 30 min. Ostudzić i przekroić na 2 placki.
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
Upiec podobnie jak ciemny biszkopt.
W niepełnej szkl gorącej wody rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
1l schłodzonej śmietany ubić z 6 łyżkami cukru pudru, cały czas ubijając wlać 2/3 żelatyny. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać brzoskwinie, do drugiej galaretkę.
Masa śmietanowa: 1/2l śmietanki ubić z 3 łyżkami cukru pudru, dodać resztę żelatyny i pokryć cały tort. Udekorować galaretkami i wykonać napis ze stopionej i ostudzonej czekolady.