Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z brzoskwiniami i galaretką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
mąka ziemniaczna
jajko
cukier
proszek do pieczenia
kakao
śmietana 30% 1,5 l
galaretka truskawkowa 1
cukier puder 9 łyżki
mleczna czekolada 1
galaretki w cukrze dekoracja
Żelatyna wieprzowa Prymat
brzoskwinie w puszce 2/3 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z brzoskwiniami i galaretką

Kroki postępowania

1
Biszkopt kakaowy:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Upiec biszkopt na dużej blaszce w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka (ok 30 min. Ostudzić i przekroić na 2 placki.

Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
Upiec podobnie jak ciemny biszkopt.
Krok 1 - Tort z brzoskwiniami i galaretką foto
2
Galaretkę truskawkową przygotować w 1 szkl gorącej wody. Odstawić do stężenia. Zastygnięta galaretkę i brzoskwinie pokroić w kosteczkę.
W niepełnej szkl gorącej wody rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
1l schłodzonej śmietany ubić z 6 łyżkami cukru pudru, cały czas ubijając wlać 2/3 żelatyny. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać brzoskwinie, do drugiej galaretkę.
Krok 2 - Tort z brzoskwiniami i galaretką foto
3
Warstwy tortu: ciemny biszkopt, masa brzoskwiniowa, jasny biszkopt, masa z galaretką, ciemny biszkopt, całość pokryta masą śmietanową.
Masa śmietanowa: 1/2l śmietanki ubić z 3 łyżkami cukru pudru, dodać resztę żelatyny i pokryć cały tort. Udekorować galaretkami i wykonać napis ze stopionej i ostudzonej czekolady.
Krok 3 - Tort z brzoskwiniami i galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 12.08.2013 10:05
Mam syna Dawidka:)
Magula 12.08.2013 08:39
fajny torcik
Róża1 12.08.2013 00:10
świetny tort !! STO LAT Dawidek:-)
marta1221 11.08.2013 23:27
Myślę że Dawidek się ucieszyła z takiego tortu
Kuchenka 11.08.2013 23:01
100 lat Dawidek :D
paulina2157 11.08.2013 22:52
świetny tort
biatriss 11.08.2013 21:52
mmmm smaczny!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak