Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z biszkoptem kakaowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
kakao 3 łyżki
śmietana kremówka 250 ml
cukier 3 łyzki
posypka czekoladoawa do dekoracji
jajka czekoladowe do ozdoby
dżem truskawkowy 4 łyżki
krem do karpatki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z biszkoptem kakaowym

Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie, wtedy biszkopt będzie bardziej puszysty. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170ºC przez 35-40 min.
Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmiętanę kremówkę ubić na najniższych obrotach miksera, a pod koniec dodać cukier puder. Przełożyć biszkopt kremem karpatka lub użyć tylko ubitej śietany, przykryć biszkoptem, który nasmarować dżemem truskawkowym, nałożyć drugą warstwę kremu, przykryć trzecim biszkoptem, wysmarować resztą kremu i udekorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 15.08.2013 18:26
wygląda przepięknie
Milena87 28.03.2013 23:07
świetny tort
gusia1000 28.03.2013 00:11
Dobra słodkość.
meg1984 21.03.2013 19:20
zapewne bardzo dobry tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak