Tort wiśniowo-owocowy

Tort wiśniowo-owocowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tort letni z kremem wiśniowym i galaretką przezroczystą. Zaletą tej galaretki jest to, że można zalać ją przeróżnymi owocami, które będą fajnie się prezentować. Uzyskamy efekt przezroczystości którego nie będzie w przypadku galaretki tradycyjnej. Torcik jest lekki. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciemny biszkopt:

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka

Składniki na jasny biszkopt:

  • jajka

    6 łyżek
  • mąka

    6 łyżek
  • cukier trzcinowy

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Galaretka z owocami:

  • galaretka

    1 sztuka
  • maliny

    100 gramów
  • borówki

    1 szklanka
  • wiśnie

    3 sztuki
  • winogrona

    1 gałązka

Krem wiśniowy:

  • wiśnie

    40 dag
  • cytryna

    0.5 sztuki
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • serka mascarpone

    250 gramów
  • śmietana kremowa 36%

    400 mililitrów
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki

Składniki na poncz:

  • wino

    125 mililitrów
  • cytryna

    1 sztuka

Pozostałe:

  • konfitura z czarnej porzeczki

    1 słoik
  • rurki wafelkowe

    10 sztuk
  • śmietana 30%

    300 mililitrów
  • śmietan fix

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny, borówki, winogrono, i wstawiam do lodówki na 15 minut. Dolewam ponownie galaretkę, dodaję owoce na wysokość 7 cm dzbanka. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiam naczynie na chwilę do gorącej wody żeby galaretka wyszła. Można obkroić nożem trochę.

Pozostałą galaretkę przelewam do małych miseczek, dodaję owoce i wiśnie. Do małego kieliszka przelewam resztę galaretki i dodaję tylko borówki. Wstawiam na noc do lodówki.

Biszkopt ciemny: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam mikserem na sztywno i dodaję stopniowo po łyżce cukru. Na końcu jak masa będzie lśniąca dodaję żółtka stopniowo i już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Biszkopt wstawiam do nagrzanego piekarnika góra-dół temperatury 160 stopni i piekę około 20 minut. Jak przestygnie przekrawam go na dwa blaty.

Biszkopt jasny: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam mikserem na sztywno i dodaję stopniowo po łyżce cukru. Na końcu jak masa będzie lśniąca dodaję żółtka stopniowo i już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Blaszkę od piekarnika o wymiarach 43x38 wykładam papierem do pieczenia i wylewam 2/3 ciasta. Resztę ciasta wylewam na drugiej blaszce ale nie na całości tylko na szerokości 16 cm. Biszkopty wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 15 minut. Po wyjęciu przekładam na ręcznik kuchenny, zrywam papier i zwijam w rulon razem z ręcznikiem. Zostawiam do przestygnięcia.

Krem wiśniowy: Wiśnie wydrylowane przykładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, dolewam gorący sok wiśniowy pół szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku i wstawiam do lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone, śmietanę, galaretkę wiśniową przekładam do miski i miksuję. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje.
Krem wiśniowy i biszkopty robię w dniu dekorowania tortu.

Jeden blat biszkoptu ciemnego nasączam ponczem, smaruję konfiturą na to krem wiśniowy. Na środku ustawiam galaretkę z owocami. Biszkopty jasne kroję na paski o szerokości 7 cm od dłuższej strony. Każdy pasek biszkoptu układam na pasku papieru do pieczenia o takiej samej szerokości, pomoże to w przyłożeniu go do tortu. Paski ciasta nasączam ponczem, smaruję kremem wiśniowym. Owijam wokół słupa galaretki. Górę smaruję kremem i układam nasączony blat ciemny. Zakładam obręcz do formy i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Śmietanę kremówki ubijam na sztywno z fixem, można dodać cukier ja nie dodałam. Po zdjęciu obręczy smaruję tort śmietaną cały. Boki obkładam rurkami, dekoruję galaretkowymi miseczkami i owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat