Tort węgierski z żelkami na urodzinki dziecka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt.
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mleko

    1/2 szkl.
  • masło

    1,5 szt.
  • żelatyna

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    3 szt.
  • cukie

    5 łyżek
  • kakao do pieczenia

    100 g
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
  • kompot wiśniowy

    1/2 szkl.
  • wiśnie

    1 szkl.
  • żelki

    1 misie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową.
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu używając 1/4 wody mniej, następnie przelać do płaskiego pojemnika i wstawić do lodówki do stężenia. Pokroić w kostkę.

Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wsypać do garnka, dodać jajka - zmiksować. Następnie stopniowo dolewać mleko. Całość postawić na małym ogniu, podgrzewać i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje, krótko zagotować. Następnie odstawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.

Do wystudzonej masy, stopniowo dodawać masło utarte z cukrem. Następnie powoli dosypywać kakao, całość zmiksować na gładką masę. Wlewamy kompot wiśniowy a następnie dodać wiśnie. Mieszamy.

Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić, aż lekko przestygnie. Letnią żelatynę wlewamy do kakaowej masy, mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy.

Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, udekorować miśkami i wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

W wersji dla dorosłych zamiast kompotu można użyć alkohol.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia56 14.10.2012 21:03
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat