Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort walentynkowy migdałowy

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 6 sztuk
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
masa
śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 2 łyżki płaskie
fix do śmietany 2 łyżeczki
dekoracja
truskawki 200 gram
galaretka malinowa 1 sztuka
woda 400 ml
płatki migdałowe 100 gram
poncz
cytryna 1 sztuka
woda 3/4 wody
syrop czekoladowy 3 łyżki
olejek migdałowy 1 do smaku
konfitura 1/3 szklanki
serek mascarpone 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort walentynkowy migdałowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt
Jaja wbijam do iski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Dodaję przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną po jednej łyżce i delikatnie mieszam już ręką nie mikserem. Formę w kształcie serce wykładam dno papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę około 35-40 minut.


Dekoracja serce:
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Pojemnik prostokątny plastikowy wykładam folia spożywczą dno i boki. Galaretka jak ostygnie wlewam ją do pojemnika. Odstawiam do stężenia. Wyjmuję z pudełka razem z folią i foremką od pierników w kształcie serca wycinam serca. Środki małe serduszka wycinam nożykiem specjalnym do warzyw. Serca delikatnie podważam nożem i przenoszę na tort.
Krok 1 - Tort walentynkowy migdałowy foto
2
Masa:

Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaję mascarpone i ubijam na sztywno. Pod koniec dodaje cukier puder i fix, oraz olejek migdałowy.
Krok 2 - Tort walentynkowy migdałowy foto
3
Biszkopt przecinam na trzy blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i syropu. Smaruję kremem mniej niż połowa. Układam kolejny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą i układam ostatni blat który już nie nasączam. Rozsmarowuję resztę kremu na górę, boki i zostawiam do dekoracji sopelki które wyciskam szprycą. Dekoruję sercami, truskawkami. Boki obstępuję uprażonymi płatkami migdałów. Migdały mają być delikatnie uprażone na suchej patelni.
Krok 3 - Tort walentynkowy migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.11.2014 15:25
super wygląda
Jodaj 06.03.2014 19:07
pysznie wygląda bo na pewno pyszny :)
gosia56 28.02.2014 09:56
super torcik
Przepisy Joanny 23.02.2014 17:12
cudowna dekoracja
adelajda 13.02.2014 14:11
rewelacyjny torcik :)
pierniczkowo 13.02.2014 12:16
wspaniały torcik :)
Mniam 12.02.2014 23:50
Jaki cudowny tort! Ślicznie wygląda!
Barbara13 12.02.2014 22:01
cudny i bardzo smaczny torcik
DorotaZ 12.02.2014 18:44
Pyszności:)
Małgorzata9 12.02.2014 18:38
super torcik na walentynki
mitek111 12.02.2014 17:28
ależ on piękny
malaczarna23 12.02.2014 16:14
wyśmienity torcik:)
IwonaDD 12.02.2014 15:18
po prostu cudowny!!!!!!!
stokrotka 12.02.2014 15:14
urocze serduszko!
Ola1984 12.02.2014 14:56
Fantastyczny torcik :)
halina17 12.02.2014 14:40
Ładny torcik.
Renata9 12.02.2014 13:34
bardzo smaczny torcik
Piotr-21 12.02.2014 13:27
fajny pomysł
Marta1986 12.02.2014 13:20
super torcik
elka72 12.02.2014 13:18
Ale cudny ten torcik :)
Wiesława1 12.02.2014 13:06
uroczy torcik
2milutka 12.02.2014 13:04
pięknie wygląda...:)
Poison1988 12.02.2014 13:02
uroczy ten torcik :)
wyattearp 12.02.2014 12:55
o taki torcik to ja poproszę na Dzień Zakochanych!!
monisia1977 12.02.2014 12:52
super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak