Tort walentynkowy migdałowy

Tort walentynkowy migdałowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • masa

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • cukier puder

    2 łyżki płaskie
  • fix do śmietany

    2 łyżeczki
  • dekoracja

  • truskawki

    200 gram
  • galaretka malinowa

    1 sztuka
  • woda

    400 ml
  • płatki migdałowe

    100 gram
  • poncz

  • cytryna

    1 sztuka
  • woda

    3/4 wody
  • syrop czekoladowy

    3 łyżki
  • olejek migdałowy

    1 do smaku
  • konfitura

    1/3 szklanki
  • serek mascarpone

    250 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort walentynkowy migdałowy foto
Biszkopt
Jaja wbijam do iski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Dodaję przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną po jednej łyżce i delikatnie mieszam już ręką nie mikserem. Formę w kształcie serce wykładam dno papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę około 35-40 minut.


Dekoracja serce:
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Pojemnik prostokątny plastikowy wykładam folia spożywczą dno i boki. Galaretka jak ostygnie wlewam ją do pojemnika. Odstawiam do stężenia. Wyjmuję z pudełka razem z folią i foremką od pierników w kształcie serca wycinam serca. Środki małe serduszka wycinam nożykiem specjalnym do warzyw. Serca delikatnie podważam nożem i przenoszę na tort.
Krok 2 - Tort walentynkowy migdałowy foto
Masa:

Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaję mascarpone i ubijam na sztywno. Pod koniec dodaje cukier puder i fix, oraz olejek migdałowy.
Krok 3 - Tort walentynkowy migdałowy foto
Biszkopt przecinam na trzy blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i syropu. Smaruję kremem mniej niż połowa. Układam kolejny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą i układam ostatni blat który już nie nasączam. Rozsmarowuję resztę kremu na górę, boki i zostawiam do dekoracji sopelki które wyciskam szprycą. Dekoruję sercami, truskawkami. Boki obstępuję uprażonymi płatkami migdałów. Migdały mają być delikatnie uprażone na suchej patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

01.11.2014 15:25
super wygląda

Jodaj

06.03.2014 19:07
pysznie wygląda bo na pewno pyszny :)

gosia56

28.02.2014 09:56
super torcik

Przepisy Joanny

23.02.2014 17:12
cudowna dekoracja

adelajda

13.02.2014 14:11
rewelacyjny torcik :)

pierniczkowo

13.02.2014 12:16
wspaniały torcik :)

Mniam

12.02.2014 23:50
Jaki cudowny tort! Ślicznie wygląda!

Barbara13

12.02.2014 22:01
cudny i bardzo smaczny torcik

DorotaZ

12.02.2014 18:44
Pyszności:)

Małgorzata9

12.02.2014 18:38
super torcik na walentynki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat