Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort walentynkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
czerwony barwnik w płynie 60 ml
woda 3/4 szklanki
cytryna 1/2
słodka śmietanka 300 ml
serek mascarpone 300 g
cukier 4 łyżki
konfitura 100 borówkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort walentynkowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać barwnik. Mąki przesiać i bardzo delikatnie wmieszać w masę. Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, wlać masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok.60cm (dzięki temu biszkopt nam nie opadnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na dwie części. Z papieru wyciąć okrąg o średnicy formy do pieczenia, a potem kształt serca. Papier w kształcie serca przyłożyć do obydwu blatów (położonych jeden na drugim) i wyciąć z nich serce (najlepiej za pomocą noża z ząbkami), pozostałości z biszkoptu odłożyć do miseczki.

Wodę wymieszać z sokiem z cytryny.

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Mikserem o niskich obrotach delikatnie wmieszać serek mascarpone, dodać cytrynę.

Przygotowany biszkopt nasączyć, posmarować konfiturą, posmarować masą (trochę mniej niż połową, bo musi Wam jeszcze zostać na boki tortu), przykryć drugim biszkoptem, ponownie nasączyć i posmarować masą. Masą posmarować również boki tortu, wyrównać.

Pozostałości z blatów pokruszyć palcami lub blenderem. Obłożyć nimi boki tortu. Pozostałe okruszki wykorzystać do serca na wierzchu.

Smacznego :)

anulekkkk.blox.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna34 20.02.2013 16:18
No właśnie w moim przypadku niestety nie. Owszem w przypadku mas cukrowych wystarczy odrobina, a już do masy na biszkopt musiałam dać naprawdę dużo więcej, a używałam tego samego barwnika.
czekoladka_m 18.02.2013 22:04
a jeśli chodzi o barwnik to ja używam w proszku i wystarczy odrobinka by kolor był ogniście czerwony:)
czekoladka_m 18.02.2013 22:03
Śliczny:)
Rafał3 18.02.2013 18:32
świetny
Anna34 18.02.2013 16:07
Barwnika sporo, ale w smaku jest zupełnie niewyczuwalny, co mnie zaskoczyło
ewka1978 18.02.2013 15:44
piękny
zielonamorelka 18.02.2013 15:40
sporo tego barwnika,pewnie balabym sie jesc takie ciasto c tydzien heh ale od swieta super jest takie czerwoniaste:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak