Przepis i sposób przygotowania na: Tort walentynkowy
Biszkopt oddzielić nożykiem od formy, delikatnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić na dwie części. Z papieru wyciąć okrąg o średnicy formy do pieczenia, a potem kształt serca. Papier w kształcie serca przyłożyć do obydwu blatów (położonych jeden na drugim) i wyciąć z nich serce (najlepiej za pomocą noża z ząbkami), pozostałości z biszkoptu odłożyć do miseczki.
Wodę wymieszać z sokiem z cytryny.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Mikserem o niskich obrotach delikatnie wmieszać serek mascarpone, dodać cytrynę.
Przygotowany biszkopt nasączyć, posmarować konfiturą, posmarować masą (trochę mniej niż połową, bo musi Wam jeszcze zostać na boki tortu), przykryć drugim biszkoptem, ponownie nasączyć i posmarować masą. Masą posmarować również boki tortu, wyrównać.
Pozostałości z blatów pokruszyć palcami lub blenderem. Obłożyć nimi boki tortu. Pozostałe okruszki wykorzystać do serca na wierzchu.
Smacznego :)
anulekkkk.blox.pl