Tort w kształcie torebki

Tort w kształcie torebki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    8 sztuk
  • mąka

    3/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • budyń malinowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • krem waniliowy Gellwe na zimno

    1 opakowanie
  • masło

    100 g
  • zimne mleko

    1 i 1/4 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • glukoza

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    3-4 szklanki
  • barwniki spożywcze

  • kuleczki ozdobne

  • woda

    50 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort w kształcie torebki foto
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min. Biszkopt studzimy.
Krok 2 - Tort w kształcie torebki foto
Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 2 placki, a następnie na pół tak, by powstały 4 połówki kół.
Krok 3 - Tort w kształcie torebki foto
Przygotowujemy krem: ucieramy miękkie masło, w osobnym naczyniu miskujemy mleko z kremem Gellwe, początkowo na najniższych obrotach, póżniej przez 2 minuty na najwyższych, do ubitego kremu z mlekiem dodajemy utarte masło i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Każdą z części przekładamy kremem, sklejamy i stawiamy na sztorc (wybrzuszeniem do góry). Gdy wszystkie 4 części skleimy, wkładamy tort do lodówki, by krem się ściągnął, a tort nie rozpadał.
Krok 4 - Tort w kształcie torebki foto
Przygotowujemy masę cukrową: w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i glukozę, dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy 3 szklanki cukru pudru. Powoli wlewany rozpuszczoną żelatynę i glukozę. Mieszamy łyżką. Gdy wymieszamy już całą miksturę z cukrem pudrem, ugniatamy do czasu uzyskania plastycznego ciasta. Dodajemy barwniki spożywcze i ugniatamy w celu rozprowadzenia koloru. Gotową masę cukrową wałkujemy na blacie posmarowanym olejem (wałek też) na grubość 5 mm. Sklejony tort wyjmujemy z lodówki i obkładamy masą cukrową według uznania i gustów.
Krok 5 - Tort w kształcie torebki foto
Gdy całość przyozdobimy, formujemy rączkę (robimy z masy cukrowej wałek, na końce wbijamy wykałaczki i w odpowiednim miejscu ustawiamy na torebce. Pod środek rączki podkładamy, np orzecha żeby rączka się nie przechyliła lub nie zapadła, oczywiście to tylko do czasu uschnięcia masy). Gotową torebkę wkładamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 19.11.2012 19:43
kto by pomyślał, że taką fantazyjną torebkę nie jest wcale tak ciężko zrobić, jeśli pozna się kolejne kroki
mufinka79 09.11.2012 17:41
super, arcydzieło cukiernictwa :)
Anna146 27.10.2011 07:17
super tort urodzinowy dla małej elegantki
stokrotka 26.10.2011 22:17
pomysłowe
ziutula 26.10.2011 15:31
ale torebka smakowita...warta każdej ceny...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat