Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy z różyczkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 2 szt.
śmietana 30% 750 ml
cukier waniliowy 1 szt.
cukier puder 6 łyż.
sok z cytryny 2 łyż.
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżecz.
jajko 2 szt.
cukier 3 łyż.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
wódka 200 ml
woda zimna 150 ml
cukier 2 łyż.
cytryna 1 szt.
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
masa cukrowa 600 g
barwnik zielony 1 szczypta
barwnik czerwony 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy z różyczkami

Kroki postępowania

1
Każdy biszkopty przekrawam na pół, tak aby powstały 4 krążki. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaję sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody, odstawiam do ostudzenia. Ostudzoną, ale płynną żelatynę dodaję do ubitej śmietany i mieszam. Pierwszy krążek biszkoptu smaruję dżemem z czarnej porzeczki.
Krok 1 - Tort urodzinowy z różyczkami foto
2
Smaruję częścią śmietanowego kremu, nie daję go dużo, tylko tyle, aby zakryć dżem. Drugi krążek biszkoptu nasączam ponczem sporządzonym z wódki, wody, cukru i soku wyciśniętego z cytryny. Wykładam krem śmietanowy, wyrównuję. Trzeci krążek także nasączam, rozsmarowuję dokładnie krem. Czwarty, ostatni krążek również nasączam ponczem. Krem maślany: Jajka z cukrem miksuję podgrzewając masę na niewielkim ogniu lub w kąpieli wodnej - do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masło ucieram na puszystą masę i nie przerywając ucierania stopniowo dodaję masę jajeczną, na koniec wlewam do masy spirytus. Wierzch i boki tortu smaruję dokładnie maślanym kremem. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia. Dekoracja: Przygotowuję masę cukrową. Białą masę cukrową wałkuję na dość cienki placek, przykrywam nią tort, odcinam niepotrzebne kawałki, tak aby utworzyć obrusik (nie obcinam za bardzo skrajów placka, gdyż podwijam go pod ciasto, tak aby tort ładnie wyglądał). Białą masę dzielę na 10 części, w tym 9 części łączę razem ze szczyptą czerwonego (wiśniowego) barwnika, a jedną część łączę z zielonym barwnikiem.
Krok 2 - Tort urodzinowy z różyczkami foto
3
Różową masę dokładnie wyrabiam, wałkuję na dość cienki placek i wycinam kieliszkiem kółka, z których lepię różyczki. Z reszty placka wycinam szablonem literki na napis. Z masy zabarwionej na zielono wycinam za pomocą noża listki, nerwy robię przy pomocy wykałaczki. Ozdoby przyklejam za pomocą lukru do masy na torcie. Tort wkładam do lodówki.
Krok 3 - Tort urodzinowy z różyczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 22.07.2013 20:18
śliczny torcik :)
IZABELA29 15.07.2013 13:40
cudowny torcik
Izabela/bella81 05.11.2012 09:29
świetny torcik
ziutula
ziutula 29.10.2012 00:33
tort cudeńko...taki prezencik dostać...mniammm...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak