Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy z galaretą i owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
cukier kryształ 3/4 szklanki
śmietana 2 sztuki
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
masa krówkowa 1/2 puszki
płatki migdałowe 1 paczka
maliny świeże 1 szkanka
poziomki 1/2 szklanki
borówki 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy z galaretą i owocami

Na początku robię biszkopt. Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier, żółtka mieszam widelcem z proszkiem do pieczenia i octem i łączę z białkami. Na koniec dodaję mąkę z proszkiem budyniowym i mieszam łyżką. Piekę około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Masę do tortu tworzę ubijając śmietanę 30% z cukrem pudrem. Zelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody, odstawiam na 5 minut, dodaję 2 łyżki wrzątku, mieszam i jeszcze ciepłą wlewam do ubitej śmietany. Biszkopt kroję na 3 warstwy. Dolną smaruję masą krówkową i 1/2 części ubitej śmietany. Przykrywam biszkoptem i smaruję kolejną częścią bitej śmietany. Wierzch 3 biszkoptu polewam wcześniej przygotowaną galaretką. Oczywiście robię to w specjalnej wysokiej formie tak aby galaretka nie wyciekła. Do galaretki dodaję owoce i odstawiam do lodówki. Przepyszne, smacznego;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 13.08.2012 22:55
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak