Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy na osiemnastkę

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt;

mąka tortowa 2 i 1/4 szkl,
mąka ziemniaczana 3/4 szkl,
jajko 15 szt,
kakao 5 - 6 łyżek (ciemne)
cukier 1,5 szkl,
proszek do pieczenia 30 g,
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka,
sól szczypta
czekolada gorzka 50 g,

krem śmietankowy;

śmietana 30% 2,5 litra,
cukier puder 8 -10 łyżek,
fix do śmietany 7 -8 op,
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki,
woda gorąca 1/4 szkl,

dodatkowo;)

Krem: 1 op.(śmietankowy gotowy)
dżem porzeczkowy 2 sł.(czarna porzeczka,)
brzoskwinie w puszce 1 puszka,
rum do nasączenia biszkoptu,
rurki wafelkowe 8 -9 op.w zależności od gramatury
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy na osiemnastkę

Biszkopt;
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na sztywno dodając szczyptę soli.
Do ubitej masy dodać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wielkości 34/45 cm wyłożonej papierem do pieczenia.(pierwszy raz piekłam tak duży tort)
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąc, opuścić na ziemie z wysokości około 40 cm, a następnie odłożyć do wystudzenia.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na dwie części.
Następnie nasączamy rumem , smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy ubitą na sztywno śmietanę czyli krem śmietankowy.
Na krem śmietankowy nakładamy odsączone , pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając w śmietanę.
Nakładamy drugi blat czyli górę biszkoptu,delikatnie dociskamy.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki obkładamy rurkami kokosowymi lub śmietankowymi.
Górę dekorujemy kremem śmietankowym , różyczkami i listkami z masy cukrowej (własnego wykonania) oraz koralikami cukrowymi.
Tort obwiązujemy wstążką.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.

Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.
Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.
1//4 ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie letnią żelatyną a następnie dodajemy i łączymy z pozostałą ubitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:03
piekny i smaczny.
jagoda5913 13.02.2018 15:12
ładny tort :)
Justi2401 12.02.2018 12:56
Jaki piękny tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak