Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy - barbi
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna wylać do formy a do drugiej dodać kakao. Wymieszać i wylać na jasne ciasto. Można delikatnie zamieszać – powstaną fajne wzorki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Budynie czekoladowe rozpuścić w szklance mleka dodać mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać rozrobioną masę i ugotować budyń. Wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń.
Postępować analogidznie jak przy kremie czekoladowym.
Budynie toffi rozpuścić w szklance mleka dodać mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać rozrobioną masę i ugotować budyń. Wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń.
Pianki z wodą umieścić w rondelku i na niewielkim ogniu rozpuścić na płynną masę - cały czas mieszając.
Następnie do masy dodawać stopniowo cukier puder i dokładnie mieszać. Jeszcze ciepłą masę dokładnie wyrobić jak ciasto, podsypując stolnicę cukrem pudrem aż stanie się elastyczna. Ja do części masy dodałam różowy barwnik dla intensywniejszego koloru.
Przygotowaną masę rozwałkować i dowolnie udekorować ciasto. Odrobiną rozpuszczonych pianek można do sukni dokleić dekoracyjne elementy.