Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy
oddzielić białka od żólłtek-5szt,Białka ubićna sztywno dodać cukier 3/4 szkl. i dalej ubijać.dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę.Do puszystej masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną -połowę oraz proszek do pieczenia1,5 łyżeczki.Wszystko lekko wymiezać wylać do tortownicy i upiec w 170 st ok 20min
biszkopt ciemny:
zrobić dokładnie wszystko w takiej kolejności jak na biszkopt jasny dodając jednak jeszcze przesiane kakao.także upiec .
Gotowe biszkopty wystudzić przekroić na równe placki.2 jasne i 2 ciemne.Każdy krążek nasączyć -wodę zagotować z cukrem ,sokiem z cytryny i amaretto.Śmietanę ubić na sztywno na koniec dodając śmietanfix.z przygotowanych krążków biszkoptowych składamy tort,przekładając każdy krążek śmietaną.Na śmietanę wyłożyć drobno pokrojone brzoskwinie.Złożony tort wkoło wysmarować śmietaną i obłożyć wkoło biszkoptami tworząc zgrabny płotek.Wierzch torta udekorować owocami .Torta wstawić do lodówki do schłodzenia