Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 3 szt
krem ajerkoniakowy 1 op
dżem porzeczkowy 3-4 łyżki
śmietana 30% 660 g
serek mascarpone 1 op
cukier puder 2 łyżka
Do ozdoby:
kolorowa posypka
draże
czekolada w proszku
truskawki świeże
herbata

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym

Kroki postępowania

1
Blaty biszkoptów nasączyć wcześniej przygotowaną i schłodzoną herbatą, lub sokiem owocowym.
Krok 1 - Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym foto
2
Pierwszy blat posmarować dżemem.
Krok 2 - Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym foto
3
Na warstwę dżemu nakładamy masę ajerkoniakową, przyrządzoną wg. przepisu na opakowaniu i posypujemy czekoladą w proszku. Na krem ajerkoniakowy układamy pokrojone truskawki.
Krok 3 - Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym foto
4
Na masę ajerkoniakową kładziemy kolejny nasączony blat biszkoptowy. Na wierzch nakładamy masę bitej śmietany z mascarpone. ( jedno opakowanie śmietany 30%-330 ml ubijamy z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru oraz dodałam śmietan-fix i delikatnie wszystko łączymy z mascarpone).
Krok 4 - Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym foto
5
Na ostatni blat biszkoptowy nakładamy drugą ubitą śmietanę 30%( 330 ml ) z cukrem pudrem i ze śmietan -fix.
Krok 5 - Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym foto
6
Nasz tort dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Krok 6 - Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym foto
7
Wierzch tortu oraz jego boki posypujemy wiórkami kokosowymi i przystrajamy truskawkami i drażami w czekoladzie.
Krok 7 - Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym foto
8
Całość ozdabiamy kolorową posypką. Wstawiamy do lodówki na ok 3 h.
Smacznego:))
Krok 8 - Tort truskawkowy z bitą śmietaną i mascarpone oraz kremem ajerkoniakowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 21.05.2014 10:27
i ja poproszę kawałeczek)
foczka-ks 20.05.2014 23:39
urzeka mnie
iziona 17.05.2014 19:22
Piękny i pyszny torcik
Magula 17.05.2014 16:15
Mniam rewelacja!
Pani Domu 17.05.2014 15:26
piękny tort
noninka77 17.05.2014 15:13
rewelacyjny :)
everay 17.05.2014 14:58
pięknie wygląda
Grazyna0211 17.05.2014 14:37
bardzo apetyczny
IZABELA29 17.05.2014 14:14
świetny tylko ,że ja nigdy nie robię z kupnych biszkoptów.
Beatris 17.05.2014 12:54
Aż nabrałam ochoty na kawałeczek:)
bietka 17.05.2014 12:18
musi być bardzo pyszny :)
Jusiaa 17.05.2014 12:01
Do schrupania :)
pajbek 17.05.2014 11:53
Wygląda bardzo pysznie :-)
Konczi 17.05.2014 11:03
cudny torcik !
Pyszota 17.05.2014 10:56
piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak