Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort świetnie łączy w sobie kakaowy biszkopt, dwusmakową masę z bitej śmietany i serka mascarpone, kwaskowate wiśnie oraz posmak kuszącej czekolady.

Składniki:

Tortownica o średnicy 22-24 cm, biszkopt:

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 0.75 szklanki
cukier 0.75 szklanki
kakao 3 łyżki

Krem:

serek mascarpone 500 gramów
śmietanka 36% 500 mililitrów
cukier puder 5 łyżek
kakao 3 łyżki

Nasączenie:

kompot wiśniowy 100 mililitrów
nalewka wiśniowa 50 mililitrów

Dodatkowo:

wiśnie z kompotu 400 gramów
czekolada 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las

Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę (uważać, aby jej "nie przebić").
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąć z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.

Przygotować krem.
Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
Krem podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
Większą z nich dokładnie wymieszać z kakao.
Odrobinę kremu kakaowego odłożyć do posmarowania boków tortu.

Tort.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 kremu z kakao.
Na kremie poukładać wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie, ostatni nasączony blat biszkoptu oraz biały krem.
Odłożonym kremem kakaowym wysmarować boki, a całość posypać uprzednio posiekaną czekoladą.
(w skrócie: biszkopt - nasączenie - krem z kakao -wiśnie - biszkopt - nasączenie - krem z kakao - wiśnie - biszkopt nasączenie - biały krem - czekolada.)

Gotowy tort można dodatkowo udekorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:38
Dobre to jest. Głos oddany.
Dotamisio 11.02.2019 21:39
Torcik pięknie udekorowany- przy następnej okazji na torcik - poproszę dla siebie kawałeczek;)
Basiliana 31.01.2019 18:15
Ten tort to moim zdaniem idealne połączenie aromatycznej, słodkiej czekolady, delikatnej śmietanki i wyrazistych wiśni. Bardzo lubię to zestawienie, zarówno w formie ciasta, jak i tortu, czy lodów. Twój tort jest dodatkowo bardzo ładnie udekorowany.
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 11:02
Jak ja lubię torty, Twój tort wygląda bosko ,piękna dekoracja, fajne ciekawe smaki. Wiśnie z czekoladą bardzo fajne połączenie.;) Piękny ,kusząc, torcik a jubilatka czy jubilat musieli być zaskoczeni.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak