Przepis i sposób przygotowania na: Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę (uważać, aby jej "nie przebić").
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąć z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
Przygotować krem.
Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
Krem podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
Większą z nich dokładnie wymieszać z kakao.
Odrobinę kremu kakaowego odłożyć do posmarowania boków tortu.
Tort.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 kremu z kakao.
Na kremie poukładać wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie, ostatni nasączony blat biszkoptu oraz biały krem.
Odłożonym kremem kakaowym wysmarować boki, a całość posypać uprzednio posiekaną czekoladą.
(w skrócie: biszkopt - nasączenie - krem z kakao -wiśnie - biszkopt - nasączenie - krem z kakao - wiśnie - biszkopt nasączenie - biały krem - czekolada.)
Gotowy tort można dodatkowo udekorować według uznania.