Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tort świetnie łączy w sobie kakaowy biszkopt, dwusmakową masę z bitej śmietany i serka mascarpone, kwaskowate wiśnie oraz posmak kuszącej czekolady.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 22-24 cm, biszkopt:

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka tortowa

    0.75 szklanki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • kakao

    3 łyżki

Krem:

  • serek mascarpone

    500 gramów
  • śmietanka 36%

    500 mililitrów
  • cukier puder

    5 łyżek
  • kakao

    3 łyżki

Nasączenie:

  • kompot wiśniowy

    100 mililitrów
  • nalewka wiśniowa

    50 mililitrów

Dodatkowo:

  • wiśnie z kompotu

    400 gramów
  • czekolada

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę (uważać, aby jej "nie przebić").
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąć z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.

Przygotować krem.
Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
Krem podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
Większą z nich dokładnie wymieszać z kakao.
Odrobinę kremu kakaowego odłożyć do posmarowania boków tortu.

Tort.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 kremu z kakao.
Na kremie poukładać wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie, ostatni nasączony blat biszkoptu oraz biały krem.
Odłożonym kremem kakaowym wysmarować boki, a całość posypać uprzednio posiekaną czekoladą.
(w skrócie: biszkopt - nasączenie - krem z kakao -wiśnie - biszkopt - nasączenie - krem z kakao - wiśnie - biszkopt nasączenie - biały krem - czekolada.)

Gotowy tort można dodatkowo udekorować według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dotamisio 11.02.2019 21:39
Torcik pięknie udekorowany- przy następnej okazji na torcik - poproszę dla siebie kawałeczek;)
Basiliana 31.01.2019 18:15
Ten tort to moim zdaniem idealne połączenie aromatycznej, słodkiej czekolady, delikatnej śmietanki i wyrazistych wiśni. Bardzo lubię to zestawienie, zarówno w formie ciasta, jak i tortu, czy lodów. Twój tort jest dodatkowo bardzo ładnie udekorowany.
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 11:02
Jak ja lubię torty, Twój tort wygląda bosko ,piękna dekoracja, fajne ciekawe smaki. Wiśnie z czekoladą bardzo fajne połączenie.;) Piękny ,kusząc, torcik a jubilatka czy jubilat musieli być zaskoczeni.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat