Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort świnka peppa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8
cukier 1,2 szklanki
mąka pszenna 1,2 szklanki
mąka ziemniaczana 0,4 szklanki

Do przełożenia

konfitura wiśniowa
śmietana kremowa 36% 1 litr
cukier puder 0,5 łyżki
barwnik spożywczy do ciast różowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort świnka peppa

Biszkopt:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Dodać delikatnie mąkę i wymieszać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Składanie:
Z biszkoptu wyciąć kształt świnki peppy, przekroić na pół. Dół biszkoptu nasączyć sokiem malinowym lub herbatą, posmarować konfiturą wiśniową i warstwą różowej bitej śmietany. Położyć drugą część biszkoptu wierzch i boki wysmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany zabarwić na ciemniejszy różowy kolor i zrobić kształt buzi, oczu, noska.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.09.2016 19:36
Super torcik dla dzieci
Ela15 04.05.2015 10:38
fajny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak