Tort SPIDER-MAN

Tort SPIDER-MAN

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,7 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier kryształ

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    5 łyżek
  • olej

    4 łyżki
  • mleko 3,2%

    1/2 l
  • masło

    2 szt
  • jajko

    8 szt
  • woda

    300 ml
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 szt
  • brzoskwinie w puszce

    1/2 szt
  • kolorowe cukierki

    1 szt
  • czekolada mleczna

    1 szt
  • Biszkopt

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Tort SPIDER-MAN

Biszkopt jasny:
Z 5 białek i szklanką cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1 szklankę mąki pszennej wymieszaną z 1 łyżką proszku do pieczenia i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt, ostudzić i przekroić na pół. Tortownica o średnicy 28 cm.

Biszkopt ciemny:
Z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszaną z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami kakao. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt. Tortownica o średnicy 28 cm. Po ostygnięciu wykroić z biszkopta 3 krążki. Jeden wykroić szklanką, drugi małym talerzykiem deserowym, a trzeci dużym płytkim talerzem.

Masa:z 1/2l mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 15 dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 2 kostkami masła na pulchną masę.

Galaretkę wsypać do 200ml wrzacej wody i ostudzić.

Jasny krążek biszkopta przełożyć 1/3 masy. Następnie na masie ułożyć 3 krążki ciemnego biszkopta. Między luki powkładać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, między którymi dajemy stężałą galaretkę. Na to dajemy 1/3 masy i drugi jasny krążek biszkopta. Pozostałą 1/3 masy smarujemy górę i boki.
Kolorowymi cukierkami usypujemy kształt SPAIDER-MANA, można sobie pomóc delikatnie szkicując jego kształt wykałaczką.
1 ciastko biszkoptowe układamy na torcie w miejscu gdzie ma być pająk. Roztopioną czekoladą zalewamy pancerz pająka formujemy nóżki i pajęczynę na torcie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

czekoladka_m 06.05.2013 09:58
odlotowy:):)
safcia 06.06.2012 11:20
sliczny
hastalavista 03.06.2012 13:41
super pomysł!
KasiaK90 25.05.2012 12:40
wspaniały torcik:)
sunnymood 13.05.2012 20:33
Fantastyczny:))
ewaa 15.03.2012 20:43
super wygląda
caralajna 27.02.2012 08:40
naprawdę świetny :)
Ewelina38 16.12.2011 20:20
świetny - coś dla mojego syna
anemon 27.09.2011 07:47
Gratuluję pomysłu i talentu.
motomaniak 21.09.2011 22:53
swietny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat