Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy z owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 7 szt
mąka pszenna 7 łyżek
cukier kryształ 7 łyżek
tłuszcz do formy

Krem śmietankowy

śmietana kremówka 1/2 litra
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietan fix 1 szt
woda ciepła 5 łyżek

Polewa czekoladowa

czekolada gorzka 1 tabliczka
woda zimna 5 łyżek
masło 1 łyżka

Pozostałe

brzoskwinie w puszce 5 połówek
biszkopty okrągłe
marmolada 300 gram
kolorowa posypka do dekolracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy z owocami

1. Upiec biszkopt jasny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okrągłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 40 min. Ciepły wyjąć z blaszki. Zimny przekroić na połowę.
2. Sporządzić krem śmietankowy: Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach
3. Z kremu ubrać ok 8 łyżek kremu śmietanowego do dekoracji tortu. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
4. Spód biszkoptu posmarować marmoladą, wyłożyć połowę kremu. Na wierzch ułożyć biszkopty posmarowane od spodu marmoladą. Wyłożyć pokrojone brzoskwinie i nałożyć resztę kremu, wygładzić za pomocą noża. Na wierzch ułożyć górę biszkoptu jasnego. Boki tortu delikatnie posmarować kremem (z odłożonych 8 łyżek – pozostawić trochę na dekorację).
5. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnuszka, dodać masło, lekko roztopić i dodawać stopniowo wodę, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Roztopioną czekoladę, wylać na wierzch tortu, rozsmarować szerokim nożem.
6. Z pozostałego kemu śmietankowego wykonać dekorację na torcie: u mnie różyczki wykonane za pomocą szprycy oraz napis okolicznościowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 03.01.2017 12:03
dobry torcik
Motorek 03.01.2017 09:19
pyszny torcik
bietka 01.01.2017 08:57
Smaczny torcik :)
Babeczka35 01.01.2017 07:51
Śliczny tort.
gosia1988 31.12.2016 23:55
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak