Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy z owocami
2. Sporządzić krem śmietankowy: Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać letnią wodą i pozostawić na 5min do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix. Żelatynę następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, w celu zahartowania jej i dodać do reszty ubitej śmietany, chwilę miksując na niskich obrotach
3. Z kremu ubrać ok 8 łyżek kremu śmietanowego do dekoracji tortu. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
4. Spód biszkoptu posmarować marmoladą, wyłożyć połowę kremu. Na wierzch ułożyć biszkopty posmarowane od spodu marmoladą. Wyłożyć pokrojone brzoskwinie i nałożyć resztę kremu, wygładzić za pomocą noża. Na wierzch ułożyć górę biszkoptu jasnego. Boki tortu delikatnie posmarować kremem (z odłożonych 8 łyżek – pozostawić trochę na dekorację).
5. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnuszka, dodać masło, lekko roztopić i dodawać stopniowo wodę, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Roztopioną czekoladę, wylać na wierzch tortu, rozsmarować szerokim nożem.
6. Z pozostałego kemu śmietankowego wykonać dekorację na torcie: u mnie różyczki wykonane za pomocą szprycy oraz napis okolicznościowy.