Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy z kokosem i borówkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 7 szt
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 1 czubata szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

I warstwa tortu

dżem z owoców leśnych 1 słoiczek
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 2 łyżki
serek mascarpone 200 g
fix do śmietany 1 opakowanie

II warstwa

śmietana 30% 400 ml
fix do śmietany 2 opakowania
cukier puder 2-3 łyżki
borówka amerykańska 400 g

wierzch tortu

śmietana 30% 500 ml
fix do śmietany 2 opakowania
cukier puder 3 łyżki
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta - niebieski
wiórki kokosowe
perełki cukrowe
kwiatki cukrowe
Do ozdoby:

poncz

cytryna 1 szt - duża
cukier puder 1 łyżka
woda ciepła 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy z kokosem i borówkami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Wkładamy do piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka.
Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty.
Krok 1 - Tort śmietankowy z kokosem i borówkami foto
2
Pierwszy i drugi blat nasączamy ponczem cytrynowym (sok z cytryny mieszamy z wodą wymieszaną z cukrem)
Pierwszy blat smarujemy dżemem.
Krok 2 - Tort śmietankowy z kokosem i borówkami foto
3
300 ml śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixem, na koniec dodajemy serek mascarpone, wykładamy na dżem.
Krok 3 - Tort śmietankowy z kokosem i borówkami foto
4
Przykrywamy drugim blatem nasączonego biszkopta.
400 ml śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fix do śmietany, polowe śmietany wykładamy na blat, nakładamy borówki i przykrywamy pozostałą śmietaną,
Krok 4 - Tort śmietankowy z kokosem i borówkami foto
5
Następnie nakładamy trzeci blat biszkoptu.
około 500 ml schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno z około 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy fix do śmietany. Odkładamy około 1/3 śmietany i dodajemy niebieski barwnik.
Białą śmietaną okładamy cały tort, boki oprószamy obficie wiórkami kokosu
Krok 5 - Tort śmietankowy z kokosem i borówkami foto
6
Górę tprtu dekorujemy niebieską śmietaną.
Przed podaniem nałożyłam opłatek oraz udekorowałam cukrowymi elementami.
Krok 6 - Tort śmietankowy z kokosem i borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 15.09.2016 19:36
Bajeczny torcik dla bajecznej księżniczki :-)
Babeczka35 22.08.2016 08:00
Śliczny torcik.
ilka01 22.08.2016 07:59
jest śliczny :)
gusia1000 22.08.2016 00:49
Piękny tort.
jagoda5913 22.08.2016 00:03
piękny torcik
Łukasz15 21.08.2016 23:20
Super wygląda
Ewa Wojtaszko 21.08.2016 22:20
piękny torcik :)
kd045 21.08.2016 22:16
pięknie wygląda ;]
Patrycja33 21.08.2016 21:50
piekny torcik!
mirosława4 21.08.2016 21:15
piękny ten torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak