Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo owocowy
Kroki postępowania
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy żółtko i dalej ubijamy. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i stopniowo dodajemy do reszty ubijając na najmniejszych obrotach. tortownicę wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 40 min. Następnie poczekać do wystudzenia i przekroić na 3 części za pomocą np sznurka.
Truskawki zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie odkładamy od palnika i studzimy. Odcedzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, by nie było grudek. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką.
1/2 szklanką kompotu nasączamy jedną część biszkoptu, nakładamy równomiernie 1/3 masy oraz wykładamy truskawkami. Na to dajemy drugą część biszkoptu i również nasączamy go 1/2 szklanką kompotu. Nakładamy 1/3 masy i na wierzch dajemy borówki.