Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo - kajmakowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
aromat waniliowy kilka kropli

Biszkopt ciemny

mąka tortowa ok. 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
jajko 3 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietankowa

śmietanka 36% 300 gram
serek mascarpone 300 gram
cukier puder 2 łyżki

Masa kajmakowa

śmietanka 36% 250 gram
serek mascarpone 400 gram
masa kajmakowa 400 gram (tradycyjna)

Polewa czekoladowa

kakao 3-4 łyżki
cukier 10 łyżek
śmietana 18 proc 4 łyżki
masło 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki (płaskie)
aromat rumowy kilka kropli

Do nasączenia

woda zimna 1/2 szklanki
sok z cytryny z 1/2 sztuki
cukier 1 łyżeczka

Do dekoracji

owoce
rurki wafelkowe 1,5 opakowania

Porada

Torcik powstał na 15-e urodziny syna. Nie miałam pomysłu na dekorację, jak na ten wiek, ale owoce sprawdziły się doskonale - więc wybrnęłam idealnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo - kajmakowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
Krok 1 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
2
Do ubitej piany dodaję po żółtku i mieszam silikonową łopatką.
Krok 2 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
3
Dodaję przesiane obie mąki, proszek do pieczenia oraz kilka kropli aromatu - miksuję jak najkrócej - tylko do połączenia składników. Przekładam ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 25cm - wstawiam do piekarnika na ok. 35-40min. w temp. 170st. C. Po upieczeniu uchylam drzwiczki i pozostawiam do lekkiego ostygnięcia.
Krok 3 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
4
Biszkopt ciemny: przygotowuję dokładnie w ten sam sposób, dodaję tylko dodatkowo kakao.
Krok 4 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
5
Ostudzony jasny biszkopt (większy) przekrawam na pół i nasączam oba blaty. Ciemny biszkopt - pozostaje w całości, delikatnie tylko pozbywam się nożem bułki tartej ze spodu (nasączam go z obu stron).
Krok 5 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
6
Masa śmietankowa: śmietankę, serek oraz cukier puder wkładam do miski i wszystko razem miksuję, do pożądanej gęstości (nie lubię tego pilnowania, aby nie przebić śmietanki). Masa wychodzi idealnie i trwa to chwilę.
Krok 6 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
7
Na dno tortownicy wkładam jasny blat, przekładam masę i równomiernie rozprowadzam - przykrywam ciemnym biszkoptem i lekko dociskam.
Krok 7 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
8
Masa kajmakowa: w jednej misce ubijam razem śmietankę i serek mascarpone, aż zgęstnieje. Do drugiej przekładam kajmak - chwilę miksuję, aby nie było grudek (króciutko, kajmak nie lubi ucierania, ponieważ staje się rzadki) i dodaję po łyżce masy śmietankowej - mieszam ręcznie.
Krok 8 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
9
Przekładam masę na ciemny biszkopt, rozsmarowuję, nakrywam jasnym blatem i lekko dociskam. Zdejmuję tortownicę i kremem kajmakowym (którego celowo było więcej), smaruję dookoła boki toru. Wstawiam do lodówki.
Krok 9 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
10
Polewa: wszystkie składniki polewy doprowadzam do wrzenia na małym płomieniu, cały czas mieszając. Dodatek żelatyny nada polewie połysku i sprawi, że stanie się lekko elastyczna. Ja przygotowałam ją następnego dnia, kiedy wszystkie kremy w torcie były idealnie ścięte.
Krok 10 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
11
Rozprowadzam przestudzoną, letnią polewę do połowy tortu - wygładzam. Dół ozdabiam pokrojonymi rurkami waflowymi (przylgną idealnie do masy kajmakowej).
Krok 11 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto
12
Tort przed podaniem dekoruję owocami.
Krok 12 - Tort śmietankowo - kajmakowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.02.2017 21:13
Piękny torcik.;)
KuchniaMagdaLeny 04.01.2017 16:27
Cudnie wygląda !
paniusiaewa 28.11.2016 18:54
Piękna owocowa dekoracja.
Wiesława1 25.11.2016 08:24
Wygląda obłędnie
ania2610 24.11.2016 16:29
ja też uwielbiam - zwłaszcza te domowe, z których nie leje się przesadnie aromatyczny poncz i wiem, co jest w środku :)
Habibi 24.11.2016 15:07
jak ja kocham torty :)))
Beatris 24.11.2016 10:00
Chętnie zjadłabym kawałeczek, wygląda pysznie :)
Patrycja33 23.11.2016 23:42
wspanialy tort:-)
Renata9 23.11.2016 22:27
Smaczny i ładny torcik
Stenka 23.11.2016 21:34
bogaty wystrój
cukiereczek 23.11.2016 20:56
Super tort
IKrakowianka 23.11.2016 20:55
bardzo fajny tort
2milutka 23.11.2016 20:38
Pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak