Tort sernikowo-kawowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • gorzka czekolada

    50 g
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżeczki
  • likier amaretto

    3 łyżka
  • masło

    50 g
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    50 ml
  • Masa serowa

  • ser mielony na sernik

    500 g
  • ser mascarpone

    250 g
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajka

    3 sztuki
  • śmietanka kremowa

    1/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • likier amaretto

    2 łyżki
  • biszkopty podłużne

    16 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

WIERZCH:
kwaśna śmietana- 200 g
cukier- 2 łyżki
kawa rozpuszczalna- 2 łyżeczki
likier Amaretto- 2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka

SPÓD:
Gorzką czekoladę połamać nn kawałki i roztopić w rondelku i ostudzić- ma być lekko ciepła.
2 łyżeczki kawt rozpuszczalnej roztopić w 2 łyżkach likieru Amaretto(likier można troche podgrzać- wtedy łatwiej się rozpuści).
Miękkie masło ucierać z cukrem na gładką masę. Osobno ubić jajko. Za pomocą miksera połączyć ubite masło z roztopioną czekoladą, mąką, jajkiem i rozpuszczoną kawą.
Powstałą masę przełożyć do tortownicy, równo rozporowadzić i poukładać na wierzchu biszkopty. Biszkopty powciskać w masę- tak, żeby wystawała 1/3 biszkopta.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut.
W tym czasie przygotować nasączenie biszkoptów.
Żelatynę zalać w miseczce 1 łyżką wody, w rondelku zagotować resztę wody, rozpuścić w niej 2 łyżeczki kawy, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści- już nie gotować! Jak żelatyna się rozpuści dodać 2 łyżki likieru Amaretto, dokładnie wymieszać i zostawic do ostudzenia.
Jak ostygnie nasączyć biszkopty w zapieczonym spodzie.

MASA SEROWA:
Do miski włożyć ser mielony-najlepiej taki śmietankowy i serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Ucierać na niskich obrotach miksera aż składniki się połączą, dodać cukier i cukier waniliowy, miksowac dodając po jednym jajku. Dodać śmietankę- najlpiej 36% i likier Amaretto. Zmiksować na niaskich obrotach.
Masę serową delikatnie wylac na spód piec przez 15 minut w 180 stopniach i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut.

WIERZCH:
Gęstą kwasną śmietaną- 18% zmieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w likierze. Odlać sobie 2 łyżeczki rozpuszczonej kawy- resztę wymieszać ze śmiataną.

Sernik wyjąć z piekarnika- powienien wyrosnąć i opaść- w zagłębieniu umieścić 2/3 a nawet troche więcej śmietanowej masy.
Do pozostawionej kawy dodać kakao- rozpuścić i dodać do reszty śmietanowej masy- dokładnie wymieszać- ta masa powinna być zdecydowanie ciemniejsza niż resztą na serniku. Włożyć tę ciemniejszą masę do szprycy i namalować na serniku dowolny wzór. Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 120 stopniach 15 minut- nie trzeba więcej.
Ciasto pozornie będzię jeszcze nie upieczone, ale to tylko takie wrażenie.
Ciasto ostudzić w twmperaturze pokojowej i włożyć do lodówki co najmniej na noc. Najlepsze jest jak postoi dobę w lodówce.
Ciasto jest pyszne, delikatnie kremowe i bardzo ładnie się prezentuje- ja zrobiłam je jako tort na 35 urodziny męża. Ciasto jest pracochłonne, ale warte zachodu!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 24.12.2011 10:12
Bardzo podoba mi się spód i wtopiony w ciasto napis :)
pacpaw 04.02.2011 17:10
Najlepszego! :o)
misia53 04.02.2011 13:02
Przepis ciekawy - kupiłam go...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat