Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort rocznicowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 8 sztuk
mąka tortowa 200 gram
cukier kryształ 150 gram
budyń śmietankowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Dodatkowo

pomarańcza 1 sztuka
masa krówkowa 500 gram
czekolada gorzka 5 kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort rocznicowy

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać do niej żółtka, mąkę z proszkiem i budyniem. Wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić Przekroić na 6 krążków. Zimną śmietanę ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Ubijać jeszcze chwilę. Krem podzielić na 6 części. Pierwszy krążek ciasta umieścić na paterze. Posmarować pierwszą częścią kremu. Masę krówkową podzielić na 6 części. Drugi krążek ciasta posmarować od spodniej strony jedną częścią masy krówkowej. Położyć na pierwszy krążek ciasta posmarowany kremem. Tak samo postąpić z resztą krążków ciasta. Resztą kremu posmarować i przystroić wierzch tortu. Resztą masy krówkowej posmarować boki tortu. Wierzch udekorować pokrojoną pomarańczą i czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 08.06.2014 11:06
lubie takie torty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak