Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pomarańczowo-kajmakowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 szt

Masa pomarańczowa

pomarańcza 4 szt
galaretka pomarańczowa 1 szt
galaretka cytrynowa
woda ciepła 2,5 szklanki

Masa kajmakowa

kajmak 400 g
margaryna 250 g
mleko 1,5 szklanki
budyń czekoladowy 65 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
wrzątek 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
wrzątek 5 łyżek

Dodatkowo

dżem o smaku mango, ananasa i papaji 400 g
śmietana kremówka 500 ml
fix do śmietany 2 szt
cukier puder 2 łyżki
płatki migdałowe 50 g
pomarańcza do dekoracji

Róże z masy cukrowej

margaryna PALMA 125 g
woda 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 60 dag
aromat pomarańczowy
barwnik spożywczy do ciast pomarańczowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort pomarańczowo-kajmakowy

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier oraz kolejno żółtka. Mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewniana łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (same dno), delikatnie wygładzamy . Pieczemy w nagrzanym do 160*C przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Gorące biszkopt wyjmujemy z piekarnika, rzucamy na podłogę z wysokości około 40 cm. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na 2-3 blaty (wg potrzeb). Jeden układamy w tortownicy i smarujemy połową dżemu.
Masa pomarańczowa:
Pomarańcze obieramy i kroimy w kosteczkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy z pomarańczami. Odstawiamy do delikatnego stężenia i następnie przelewamy na pierwszy blat biszkoptu. Odstawiamy do lodówki.
Masa kajmakowa:
W połowie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę gotujemy. Gdy mleko wrze mieszamy z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Margarynę (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej, na końcu rozpuszczoną kawę. Gdy mamy dodane już wszystkie składniki miskę z masa stawiamy nad wrzącą wodą i ubijamy mikserem (powstaje nam bardziej puszysta masa). Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, następnie ponownie podgrzewamy w ciepłej wodzie (wstawiałam szklankę do gorącej wody). Żelatynę dodajemy do masy, mieszamy i przelewamy na pomarańcze z galaretką. Wstawiamy do stężenia do lodówki. Po zastygnięciu przykrywamy drugim biszkoptem posmarowanym od wewnątrz resztą dżemu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan fixami i cukrem pudrem. Smarujemy wierzch i boki tortu. Dodatkowo ozdabiamy rant tortu. Boki ozdabiamy połówkami pomarańczy i płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy cukrowymi różami.
Przepis na masę cukrową:
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Masę, która nam zostanie spokojnie możemy zamrozić (koniecznie owiniętą folią spożywczą).




PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 27.05.2015 16:54
Smacznie wygląda
mysza75 26.05.2015 10:40
jakie pyszny torcik mniam
Ifa 26.05.2015 08:57
Ładnie wygląda i pewnie też smakuje rewelacyjnie!
Mniam 25.05.2015 21:29
Wspaniały torcik, rewelacyjny smak!
Mama niejadka 25.05.2015 21:00
Śliczny torcik
fotoviderek 25.05.2015 20:34
Tu jest wszystko, co lubię, pycha :)
Ada-Gaba 25.05.2015 20:26
wspaniały torcik
halina17 25.05.2015 20:23
Smacznie wygląda.
dom-agi 25.05.2015 20:12
Wygląda pysznie!
kasienka23 25.05.2015 19:51
prezentuje się bardzo ładnie!
Agata3 25.05.2015 19:50
Tort pierwsza klasa :)
Krzysztof15 25.05.2015 19:36
wyglada apetycznie
ada.la 25.05.2015 18:52
pyszne ciasteczko
ania2610 25.05.2015 18:22
wspaniały torcik!
agnieszka214 25.05.2015 18:11
super smaczne ciasteczko
cukiereczek 25.05.2015 16:52
na taki tort mam ochotę
Wafelek2601 25.05.2015 16:50
Pyszności.
Zdzisław 25.05.2015 16:43
takie słodkości wręcz kocham
gosia561 25.05.2015 16:30
no rewelacyjny taki urodzinowy
Misia13 25.05.2015 16:13
super połączenie smaków ;-)
as28 25.05.2015 15:59
mniam mniam
VioletoweKucharzenie 25.05.2015 15:45
Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana. Torcik sprawdzi się na każdej domowej uroczystości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak