Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ,,plaster midu''

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mleko 1/2 szklanki
miód płynny 3 łyżki
cukier 1 szkanka
masło 4 kopiaste łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
kakao 5 łyżek
mąka 3 szkanki

Krem

masło 2 kopiaste łyżki
mąka 4 kopiaste łyżki
mąka ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
mleko 2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana kremowa 30% 1 szklanka

dekoracje

masło 60 g
masa krówkowa 1/2 opakowania
śmietana 1/4 szklanki
woda ciepła 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Porada

Masę można zrobić z porcji półtorej gdyż placki wsiąkna dużą jej część, i tort przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ,,plaster midu''

Kroki postępowania

1
Do garnka wsyp: mleko miód cukier masło, kakao
Gotuj tylko by masło i cukier sie rozpuściły, wymieszaj sode z octem i gdy zacznie się pienić dodaj do czekoladowej mikstury i wymieszaj. Następnie połącz jajka z masą czeoladową szybko mieszając. Zdejmi garnek z ognia i odstaw ok 5 min.Zacznij powoli mieszać masę z mąką. Kiedy masa już nie będzie dalo się mieszać przełuż na podsypaną stolnicę mąką i dobrze zarób. Ciasto powinno być jak plastelina. Ciasto dzielimy na 2 części a każdą z nich dzielimy na 5 kawałków powino wyjść w sumie 10 placków. Każdy z kawałków rozwałkuj na uprzednio przygotowanych kawałkach papieru do pieczenia, z odrysowanej na nich 25cm tortownicy. Pużniej można wyrównać placki za pomocą tortownicy.
Krok 1 - Tort  ,,plaster midu'' foto
2
Każdy placek nakłuć w różnych miejscach widelcem.. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 6-7 min. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Tort  ,,plaster midu'' foto
3
Do rondelka wlej mleko dodaj cukier waniliowy i lekko podgrzej ściąg z gazu jak będzie się pojawiać pianka. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem. Miksując dodawaj mąki do żółtek. Do masy jajecznej dodaj ok 1/3 szklanki ciepłego mleka szybko mieszając. Następnie postaw garnek z mlekiem na ogień i stopniowo przelewaj do mleka masę jajeczną szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj do zgęstnienia masy. Do budyniu dodaj masło i dobrze wymieszaj.Przelej budyń do miseczki i przykryj go folią spożywczą (folia musi dotykać budyniu), aby zapobiec utworzeniu się skórki. Wstaw naczynie do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Krok 3 - Tort  ,,plaster midu'' foto
4
Ubij luźniejszą śmietanę, dalej miksując dodawaj do niej już zimny budyń. Uważaj by masa ci się nie zważyła i nie wyszło z tego masło.
Krok 4 - Tort  ,,plaster midu'' foto
5
Każdy placek smaruj masą po równo ok 2,5 łyżki.
Krok 5 - Tort  ,,plaster midu'' foto
6
Po posmarowaniu wszystkich warstw połóż na wierzchu papier do pieczenia, a nim ciężką książkę. Zostaw na około 2 godziny, aby warstwy lekko namokły
Krok 6 - Tort  ,,plaster midu'' foto
7
żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw by przestygła. Masło ubij na jasno i dodaj do niej masy krówkowej. Do żelatyny dodaj na początku jedną łyżke smietany wymieszaj a puźniej wlej resztę śmetany do żelatyny , następnie dodaj płyn do masy maślano-krówkowej i szybko miksuj, aby nie powstały grudki.
4. Jeżeli masa jest bardzo rzadka poczekaj kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta.
Krok 7 - Tort  ,,plaster midu'' foto
8
Uekoruj masą wierzch i boki ciasta a pużniej przyłóż do niej uprzednio wycięte części z foli bąbelkowej.
Krok 8 - Tort  ,,plaster midu'' foto
9
Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
Delikatnie zdejmij z ciasta folię i udekoruj ciasto pszczółkami ( zrobiłam je z lukru plastycznego a skrzydełka są z pozostałości upieczonego ciasta.

Smacznego!!!
Krok 9 - Tort  ,,plaster midu'' foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 26.08.2014 12:33
wow, świetny pomysł
Bernadeta1 01.06.2014 22:54
smaczne słodkości
aniach32 31.05.2014 18:07
Bardzo dziękuje :D
iziona 30.05.2014 21:52
Pomysłowy torcik :)
kasienka23 30.05.2014 20:04
pomysłowe wykonanie!
Smaczna_B 30.05.2014 19:40
Już takie ciasto widziałam . Gratuluję wykonania!
aniach32 30.05.2014 14:34
Dziękuje :D
molanka 30.05.2014 14:06
śliczna dekoracja
krystyna330 30.05.2014 14:00
Smaczna propozycja
Ewelina1991 30.05.2014 10:23
piękna dekoracja, a torcik na pewno bardzo smaczny :)
Wacław 30.05.2014 09:56
fajny pomysł na torcika
Paolcia 30.05.2014 09:45
pieknie wyglada :)
dwa pokoje z kuchnią 30.05.2014 09:19
podoba mi się pomysł na dekorację z użyciem folii :) Tort rewelacja :)
agnieszka214 30.05.2014 09:13
pyszny torcik
Milka100 30.05.2014 09:06
świetny torcik
Mniam 30.05.2014 07:27
Bardzo efektowny tort. Bardzo mi się podoba.
bhb8 30.05.2014 07:21
wygląda bardzo ładnie :)
Lidzia 30.05.2014 05:20
Koniecznie muszę wypróbować.
everay 29.05.2014 23:45
super torcik
misia53 29.05.2014 23:07
Pracochłonny tort, ale warto popracować aby powstało takie dzieło.
Lis 29.05.2014 22:38
Fajny ten torcik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak