tort pinacolada

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    7
  • mąka

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka

mus

  • ananas

  • ananas w puszce

  • cukier

    2-3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • sok ananasowy z puszki

    3 łyżki

krem

  • mleko kokosowe

    400g
  • serek mascarpone

    3 opakowania
  • cukier

    1 szklanka

Lista składników

  • wiórki kokosowe

  • ananas

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tort pinacolada foto
Białka ubić krótko i stopniowo dodawać cukier. Ubić na sztywną pianę.
Krok 2 - tort pinacolada foto
Do białek dodawać stopniowo roztrzepane żółtka. Następnie dodawać powoli mąkę mieszając łyżką. (można część mąki zastąpić mąką kokosową)
Krok 3 - tort pinacolada foto
Masę wlać do formy 26cm wyłożonej papierem. Piec około 30 minut do suchego patyczka, 170 stopni C. Po wyjęciu z pieca rzucić szybko na ziemię i pozostawić do ostudzenia. Następnie przeciąć na 3 blaty.
Krok 4 - tort pinacolada foto
Świeżego ananasa pokroić na małą kostkę (zostawić kilka cienkich plasterków do dekoracji). Do garnka dodać 3 łyżki soku z puszki ananasa. Gotować około pół godziny i zmiksować.
Krok 5 - tort pinacolada foto
Następnie dodać pokrojonego w małą kostkę ananasa z puszki i zagotować ponownie. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 2 łyżkach soku z ananasa lub wody i dodać do masy. Energicznie wymieszać aż powstanie mus.
Krok 6 - tort pinacolada foto
Mleko kokosowe przełożyć do garnka, dodać szklankę cukru. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Gotować na małym ogniu około pół godziny aż powstanie gęsty syrop.
Krok 7 - tort pinacolada foto
Mascarpone przełożyć do miski (można dodać wiórki kokosowe) i powoli łączyć z jeszcze lekkim syropem. ( gdyby krem był mało gęsty dodać rozpuszczoną żelatynę)
Krok 8 - tort pinacolada foto
Bardzo cieńkie plasterki ananasa ( świeżego!) włożyć do foremek na muffiny i suszyć około godzinę w piekarniku, 100 stopni C.
Krok 9 - tort pinacolada foto
Pierwszy blat ułożyć na paterze, można skropić alkoholem lub sokiem z ananasa. Nałożyć pierwszą warstwę dżemu. Kolejno warstwa kremu. Biszkopt,dżem,krem i ostatni blat.
Krok 10 - tort pinacolada foto
Cały tort (boki i góra) wysmarować cienką warstwą kremu. Obsypać wiórkami kokosa.Tort schłodzić. Na górze ułożyć kwiatki z ananasa (najlepiej chwilę przed podaniem żeby nie namokły od tortu)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gabi44 22.03.2015 19:20
Smaczny.Podoba mi się dekoracja.
kasiaw 22.03.2015 11:53
musi być pyszny
Wiesława1 22.03.2015 09:02
Fajny pomysł
Futka 22.03.2015 08:41
Wspaniały i przepyszny torcik! Niebo dla podniebienia :)
engie23 22.03.2015 08:39
super wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat