Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort pinacolada

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 7
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
cukier 1 szklanka

mus

ananas
ananas w puszce
cukier 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sok ananasowy z puszki 3 łyżki

krem

mleko kokosowe 400g
serek mascarpone 3 opakowania
cukier 1 szklanka

Lista składników

wiórki kokosowe
ananas

Przepis i sposób przygotowania na: tort pinacolada

Kroki postępowania

1
Białka ubić krótko i stopniowo dodawać cukier. Ubić na sztywną pianę.
Krok 1 - tort pinacolada foto
2
Do białek dodawać stopniowo roztrzepane żółtka. Następnie dodawać powoli mąkę mieszając łyżką. (można część mąki zastąpić mąką kokosową)
Krok 2 - tort pinacolada foto
3
Masę wlać do formy 26cm wyłożonej papierem. Piec około 30 minut do suchego patyczka, 170 stopni C. Po wyjęciu z pieca rzucić szybko na ziemię i pozostawić do ostudzenia. Następnie przeciąć na 3 blaty.
Krok 3 - tort pinacolada foto
4
Świeżego ananasa pokroić na małą kostkę (zostawić kilka cienkich plasterków do dekoracji). Do garnka dodać 3 łyżki soku z puszki ananasa. Gotować około pół godziny i zmiksować.
Krok 4 - tort pinacolada foto
5
Następnie dodać pokrojonego w małą kostkę ananasa z puszki i zagotować ponownie. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 2 łyżkach soku z ananasa lub wody i dodać do masy. Energicznie wymieszać aż powstanie mus.
Krok 5 - tort pinacolada foto
6
Mleko kokosowe przełożyć do garnka, dodać szklankę cukru. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Gotować na małym ogniu około pół godziny aż powstanie gęsty syrop.
Krok 6 - tort pinacolada foto
7
Mascarpone przełożyć do miski (można dodać wiórki kokosowe) i powoli łączyć z jeszcze lekkim syropem. ( gdyby krem był mało gęsty dodać rozpuszczoną żelatynę)
Krok 7 - tort pinacolada foto
8
Bardzo cieńkie plasterki ananasa ( świeżego!) włożyć do foremek na muffiny i suszyć około godzinę w piekarniku, 100 stopni C.
Krok 8 - tort pinacolada foto
9
Pierwszy blat ułożyć na paterze, można skropić alkoholem lub sokiem z ananasa. Nałożyć pierwszą warstwę dżemu. Kolejno warstwa kremu. Biszkopt,dżem,krem i ostatni blat.
Krok 9 - tort pinacolada foto
10
Cały tort (boki i góra) wysmarować cienką warstwą kremu. Obsypać wiórkami kokosa.Tort schłodzić. Na górze ułożyć kwiatki z ananasa (najlepiej chwilę przed podaniem żeby nie namokły od tortu)
Krok 10 - tort pinacolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 22.03.2015 19:20
Smaczny.Podoba mi się dekoracja.
kasiaw 22.03.2015 11:53
musi być pyszny
Wiesława1 22.03.2015 09:02
Fajny pomysł
Futka 22.03.2015 08:41
Wspaniały i przepyszny torcik! Niebo dla podniebienia :)
engie23 22.03.2015 08:39
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak