Przepis i sposób przygotowania na: Tort pinacolada
- przepis na tort kokosowy z ananasem,
- idealnie puszysty biszkopt,
- sprawdzi się na różne okazje: urodziny czy jubileusze,
BISZKOPT
1. Jaja zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia, wodę, a następnie wsypywać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. 2. Piec przez 30 minut w 180 stopniach i zostawić do ostygnięcia
BEZA
1. białka zmiksować z solą na sztywną masę, stopniowo dodawać cukier, a potem wiórki kokosowe, tak aby beza nie opadła.
2. Piec 20-25 minut w 180 stopniach aż beza będzie lekko brązowa i krucha, zostawić do ostygnięcia.
MASA
1. 4 Budynie ugotować w 1 l mleka i zostawić do całkowitego ostygnięcia. (budyń ma być całkowicie zimny).
2. 1 i 1/2 puszki ananasów odsączyć i drobno posiekać.
3. Dwie margaryny w temperaturze pokojowej zmiksować na puszysto, po czym dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu.
4. Kiedy już cała masa jest zmiksowana dodać pokrojone ananasy i delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać.
PRZEŁOŻENIE
1. Biszkopt przeciąć na pół. Sok z jednej puszki ananasów zmieszać z 200 ml Malibu. Masę dzielimy na 4 części.
2. Połówkę biszkoptu nasączyć połową syropu ananasowego wymieszanego z Malibu, na to wykładamy 1/4 masy i kokosową bezę, następnie znów 1/4 masy, biszkopt nasączony ponczem i znów masę. Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki tortu.
3. Dekorujemy 100 g wiórków kokosowych (boki i górę tortu), 1/2 puszki ananasa i ciasteczkami kokosowymi.
SMACZNEGO!