Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort piernikowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

cukier 1 szklanka
olej 3/4 szklanki
miód 3/4 szklanki
mąka pszenna 35 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
drożdże 10 dag
jajko 7 sztuk
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

krem

mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 1/2 litra
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 4 łyżki
masło 25 dag

polewa

czekolada gorzka 20 dag
czekolada mleczna 10 dag
śmietana 30% 100 ml

dodatkowo

powidła śliwkowe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort piernikowy

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z połowa cukru i odstawić na chwilkę, pozostały cukier razem z miodem utrzeć na puszysty krem z żółtkami jajek, następnie dolać olej, drożdże i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, przyprawa do piernika oraz z szczypta soli. Ciasto dokładnie wymieszać robotem ustawionym na małe obroty, kiedy ciasto będzie wymieszane dodać pianę ubitą z białek i bardzo delikatnie wszystko połączyć. Ciasto podzielić na trzy części i upiec w jednakowych wielkości formach u mnie tortownica 22 cm średnicy. Piec w nagrzanym do 170 st około 25 minut po upieczeniu wystudzić.
Krok 1 - Tort piernikowy  foto
2
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i wlać na gotujące się mleko drugą szklankę mleka dokładnie wymieszaną z obiema mąkami i żółtkami jajek, mieszając ugotować jak budyń i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem do spienionego masła dodawać małymi porcjami zimny budyń i ucierać do momentu uzyskania gładkiego krem.
Polewa:
Czekolady połamać do garnuszka, dolać śmietankę i podgrzewając i mieszając rozpuścić i odstawić do wystudzenia oraz lekkiego zgęstnienia.
Na talerzu ułożyć jeden krążek ciasta i posmarować powidłami
Krok 2 - Tort piernikowy  foto
3
przykryć drugim krążkiem z ciasta i rozsmarować na nim połowę kremu budyniowego, przykryć ostatnim krążkiem i posmarować wierzch oraz boki pozostałym kremem.
Krok 3 - Tort piernikowy  foto
4
Ciasto odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, schłodzone ciasto polać gęstniejącą polewą, pozwalając jej swobodnie ściec po bokach i na koniec delikatnie rozsmarować nożem w miejscach gdzie nie pokryła ściekająca polewa, zdjąć nadmiar polewy z talerza i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Gotowy tort przełożyć na paterę i dowolnie ozdobić.
Krok 4 - Tort piernikowy  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.01.2017 19:42
pyszny przepis
agnieszka214 03.01.2017 17:23
Same slodkosci lubię bardzo pierniczki
ania2610 03.01.2017 12:23
wspaniale i przepysznie wygląda :)
IZABELA29 03.01.2017 11:28
Musi byc pyszny
Mniam 03.01.2017 11:07
Rewelacyjny tort, smak i wygląd :)
Renataj 02.01.2017 21:34
Apetyczny - w sam raz na święta:)
joannaa24 02.01.2017 21:16
Bardzo fajny przepis ;)
wwwiolka 02.01.2017 21:09
Bardzo fajny przepis.
sezamek 02.01.2017 20:08
Ładnie wygląda :)
cukiereczek 02.01.2017 19:28
coś Wspaniałego
dodi 02.01.2017 18:59
bardzo apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak