Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy pokryty ptasim mleczkiem i gorzką czekoladą
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie, gdy już będzie całkiem wystudzony równamy górną część biszkoptu, a następnie przekrawamy go poziomo na 3 równe części.
Obie części nasączamy sokiem jabłkowym, a spodnią smarujemy także dżemem.
Galaretkę rozpuszczamy w 230ml gorącej wody. Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy będzie odpowiednio ubita, zmniejszamy obroty i dodajemy do niej wystudzoną galaretkę.
Na dwa biszkopty wykładamy ubitą śmietanę wraz z galaretką, uwzględniając także boki tortu.
Truskawki oraz śliwki kroimy na mniejsze części i wraz z pozostałymi owocami kładziemy na środkową i wierzchnią warstwę, a także boki.
Tort odstawiamy w chłodne miejsce, a w międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki wody.
Następnie tort polewamy rozpuszczoną, nieco przestudzoną czekoladą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin do stężenia. Najlepiej pozostawić tort na całą noc w lodówce, wówczas jest najlepszy.