Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy na zimno
Kroki postępowania
Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Żółtka oddzielić od białek,białka ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier.
Żółtka wymieszać z przestudzoną czekoladą i ostrożnie połączyć z pianą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajeczno- czekoladowej. Wymieszać. Przelać do wysmarowanej łuszczem okrągłej formy(lub wyłożyć papierem do pieczenia) o średnicy 24-26 cm.


Żelatynę rozpuścić w 130ml gorącej wody. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem ( za pomącą miksera). Ostudzoną żelatynę połączyć 3 łyżkami kremu a następnie wymieszać z resztą kremu. Śmietanę kremówkę ubić dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.

